Poraz demokrata: Senat oslobodio Trumpa u postupku opoziva

Senat američkog Kongresa oslobodio je sinoć bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u sklopu postupka opoziva (impeachment). 

Barem 67 od 100 senatora moralo je glasati za podizanje optužnice. Međutim, samo 57 senatora podržalo je opoziv, dok je protiv bilo 43. Dakle, i drugi pokušaj demokrata za opozivom Trumpa bio je neuspješan.

Trumpov drugi postupak opoziva pokrenut je zbog izjava koje je dao 6. siječnja. Toga su se dana pristaše republikanca u glavnom gradu SAD-a okupile na skupu potpore Donaldu Trumpu, nakon čega su nasilno upali su u Kongres, pokušavajući spriječiti odobravanje rezultata predsjedničkih izbora održanih 3. studenog prošle godine i na kojima je pobijedio demokrat Joe Biden, što je Trump osporavao i prethodno pokušavao dokazati pravnim putom.

U rezoluciji koju je odobrio Zastupnički dom postoji samo jedan optužni članak – poticanje na pobunu. Na suđenju u Senatu, članovi Zastupničkog doma djeluju kao tužitelji, a senatori kao porota.

Napomena: neuspjeh demokrata u ovom pokušaju, koji im, politički gledano zapravo nije niti trebao jer je Joe Biden već bio i službeno  proglašen predsjednikom (radilo se vjerojatno o nekontroliranim emocijama i frustracijama demokrata nagomilanim tijekom 4 godine Trumpove vladavine, kao i pukoj želji za osvetom, ali i pokazivanju mišića svima onima koji Trumpa podržavaju i jasan signal na što je sve nova vlast spremna u odnosu na njene protivnike), samo im je nanio političku štetu, a Trumpu nedvojbeno dao novi poticaj za daljnji politički rad.

 





 

Komentari

komentar





You may also like