Poražavajući podaci o padu BDP-a u eurozoni i EU! Što će danas reći ECB?

Gospodarstvo eurozone padalo je u prvom tromjesečju ove godine rekordnom dinamikom jer su mjere, poduzete za borbu s koronavirusom, oštro snizile gospodarsku aktivnost u ožujku.

BDP 19 država članica eurozone u razdoblju siječanj-ožujak pao je za 3,8 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, o čemu svjedoče podaci Statističkog ureda EU (Eurostat). Radi se o najoštrijem padu od početka prikupljanja tih podataka uopće od 1995. godine. Analitičari, koje je Reuters pitao za komentar, prognozirali su pad od 3,5%.

U razdoblju listopad-prosinac 2019.g. registriran je rast od 0,1% na tromjesečnoj razini. Na godišnjoj razini BDP eurozone pao je za 3,3% nakon rasta od 1% u četvrtom tromjesečju prošle godine.

Što se tiče Europske unije, njezino je gospodarstvo u prvom tromjesčju palo za 3,5% u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, i za 2,7% na godišnjoj razini. U razdoblju listopad-prosinac 2019. bilježilo je rast od 0,2 posto, odnosno 1,3 posto na godišnjoj razini.

Drugo po veličini gospodarstvo eurozone – ono francusko, u prvom tromjesečju palo je za 5,8% u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, izvijestio je u četvrtak, 30. travnja nacionalni institut za statistiku Insee. Radi se o najvećem padu u čitavoj povijesti praćenja tih podataka. Pritom se radi o padu BDP drugo tromjesečje za redom što znači kako se radi o tehničkoj recesiji. Pad francuskog gospodarstva u razdoblju listopad-prosinac iznosio je 0,1 posto.

Što se tiče Španjolske, koja je četvrta ekonomija po veličini u eurozoni, u prvom tromjesečju ove godine njezin je pad iznosio 5,2% u usporedbi s posljednjim tromjesečjem prošle godine kada je porastao za 0,4 posto. Također se radi o najvećem padu još od 1995.g. i početka statističkog praćenja.





Zanimljiv je i podatak Eurostata koji se odnosi na nezaposlenost: u eurozoni ona je u ožujku porasla za 7,4% u odnosu na 7,3% koliko je iznosila u veljači.

Tijekom današnjeg dana upravno vijeće Europske središnje banke (ECB) obajvit će svoju odluku vezano uz monetarno-kreditnu politiku. Zbog pandemije koronavirusa taj se sastanak po prvi put održava posredstvom videokonferencije. Većina ekonomista smatra kako će ECB morati proširiti svoj program kupnje obveznica. Međutim ne isključuju kako se ECB može i suzdržati od takvog poteza u ovome tjednu.

Komentari

komentar





You may also like