Poroshenko: opasnost od totalnog rata Ukrajine i Rusije

Moskva nije odgovorila na molbu za telefonski razgovor Petra Poroshenka s Vladimirom Putinom, nakon čega se Kijev obratio kancelarki Angeli Merkel za pomoć u riješavanju sukoba.

Ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko odluku Kijeva o uvođenju ratnog stanja objasnio je postojećom ugrozom od izbijanja totalnog rata s Rusijom. „Želim, da nitko ne pomisli kako je to zabava ili igra. Ukrajina se nalazi pod ugrozom totalnog rata s Ruskom Federacijom“, kazao je danas ukrajinski čelnik pred domaćim novinarima, dodavši, kako je nakon zadržavanja ukrajinskih ratnih brodova u Kerčinskim vratima on nastojao obaviti telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali da Moskva nije odgovorila.

Nakon toga, kazao je dalje Poroshenko, on se obratio njemačkoj kancelarki Angeli Merkel s molbom za pomoć u riješavanju sukoba i za razgovor s ruskim čelnikom oko oslobađanja uhićenih ukrajinskih mornara.

Poroshenko je također izjavio, kako se prijetnja ratom potvrđuje i gomilanjem ruskog vojnog kontingenta na ukrajinskoj granici, pri čemu je predočio fotografije ukrajinske obavještajne službe iz rujna i listopada ove godine. Na njima se, navodno, vidi ruska vojna baza, koja se nalazi 18 kilometara od granice s Ukrajinom, pri čemu se, prema riječima Petra Poroshenka, u njoj broj tenkova utrostručio.

Podsjećamo: ratno stanje u Ukrajini uvedeno je u ponedjeljak, 26. studenog, u 10 ukrajinskih regija, na rok od 30 dana. To je bila politička posljedica vojnog incidenta koji se dogodio dan ranije, kada su tri ukrajinska vojna broda zadržale ruske vojne pogranične snage uz primjenu oružja, nakon što su, kako tvrdi Moskva, oni ušli u teritorijalne vode Ruske Federacije i nisu reagirali na prethodna, višekratna upozorenja ruske strane da krše ruski zakon i da se povuku u ukrajinske teritorijalne vode. Ruska vlada taj je incident nazvala provokacijom i  pripisala ga osobno Petru Poroshenku i njegovim „igrama“, povezanim s nadolazećim predsjedničkim izborima pred koje on ima izrazito nisku popularnost ukrajinskih građana. Rusija također upozorava na ukrajinska protuzakonita uhićenja ruskih mornara i zadržavanja teretnih brodova koji su uplovljavali u krimske morske luke (Kijev Krim smatra svojim teritorijem). Moskva je 26. studenog zbog incidenta u Kerčinskom prolazu zatražila održavanje hitne i otvorene sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

Ukrajina, s druge strane, upozorava na nasilno ponašanje ruskih pograničnih službi u provjeravanju brodova koji plove akvatorijem Azovskog mora – unutarnjeg mora koje dijele dvije zemlje, a od Crnog ga mora razdvajaju spomenuta Kerčinska vrata (prolaz). Podsjećamo da je Kerčinski prolaz u prvoj polovici ove godine premošten velikim cestovnim i željezničkim mostom koji povezuje poluotok Krim s ruskim kopnom.
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like