Poroshenko dao naredbu ukrajinskoj vojsci za pokret prema ruskoj granici

Ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko izdao je zapovjed za prebacivanje vojnih postrojbi namjenjenih za „jačanje obrane“ na granici s Rusijom, kao i za vojne vježbe u pograničnim regijama s tom zemljom.

Verhovna rada (ukrajinski parlament) je 26. studenog odobrila uredbu predsjednika Poroshenka o uvođenju ratnog stanja u deset regija na rok od 30 dana, nakon što je ruska pogranična služba zarobila tri ukrajinska vojna broda koji su ušli u ruske teritorijalne vode u zoni Kerčskih vrata i satima tamo plovili, ne odgovarajući na pozive ruske obalne straže da plovidbu zaustave. Nakon toga ruski su vojnici otvorili vatru, zarobili brodove  i uhitili ukrajinske mornare, protiv kojih je upravo danas i podignuta službena optužnica za protuzakonit prijelaz državne granice. Među uhićenim mornarima su i dvojica pripadnika ukrajinske Službe sigurnosti (SBU) koji su zapovjedali tom operacijom.

„Provest će se premještaj odgovarajućih postrojbi za jačanje obrane na granici i za vojne vježbe. U regijama u kojima je proglašeno ratno stanje bit će provedene vježbe s pričuvnim sastavom“, izjavio je predsjednik Poroshenko.

On smatra kako je Rusija na granicu već prebacila svoju veliku vojnu grupaciju, što Moskva opovrgava. Rusija jedino potvrđuje kako jača svoju protuzračnu obranu na Kirimu, na čiji je sjever rasporedila baterije protuzračnih sustava S-400.

Komentari

komentar0 komentara

loading...

You may also like