Posebni predstavnik francuskog predsjednika: pokušaj izolacije Rusije je propao

Ideja o izolaciji Rusije pokazala se lažnom, izjavio je posebni predstavnik francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Jean-Pierre Shevenman.

Macron approached declared failure of Russian isolation course

„Možemo reći kako sankcije nisu omele rast ruskog gospodarstva“, dodao je Shevenman na sjednici vijeća za vanjske poslove, obranu i oružane snage francuskog Senata. Posljednjih godina, kazao je dalje, Moskva se okrenula Aziji – ne samo Kini, već i Japanu, Vijetnamu, Indoneziji, Indiji, Turskoj, „preraspodjelivši svoju međunarodnu trgovinu“.

Podsjećamo: SAD i EU, kao i pojedine druge zemlje 2014.g. uvele su gospodarske sankcije protiv Rusije pod različitim obrazloženjima, najčešće vezanih uz ukrajinski sukob i rusko pripajanje Krima. Sankcije su se odnosile na pravne i fizičke osobe, pa čak i na čitave sektore ruskog gospodarstva – financije, energetiku, obranu. Rusija je odgovorila protusankcijama na niz proizvoda sa Zapada, prije svega poljoprivredne, pritom postojano napominjući kako je razgovarati s njom jezikom sankcija i pritisaka kontraproduktivno.

Procjenjuje se kako su gubici EU zbog proturuskih sankcija previsili 240 milijardi dolara, dok su gubici po američko gospodarstvo neusporedivo manji s obzirom na daleko manju robnu razmjenu SAD-a s Rusijom u odnosu na EU uoči uvođenja sankcija 2014. godine.





 

Komentari

komentar





You may also like