„Posipanje pepelom“ arapskih monarhija i potpuni trijumf sirijske vlade

Saudijska Arabija priprema se za stanje u Siriji koje će u njoj biti nakon povlačenja svih stranih vojski, izjavio je u Bruxellesu, u ponedjeljak, 4. veljače, ministar vanjskih poslova saudijskog kraljevstva Adel Al-Jubeir.

„Mi smo spremni na rezultat koji će osigurati nezavisnost i jedinstvo Sirije“, dodao je ministar. Pri tom je ukazao na nastavak međuarapskih konzultacija, kojima se, između ostalog, želi osigurati ispunjenje rezolucije 2254 Vijeća sigurnosti UN-a o Siriji (od 18. prosinca 2015.g.)

Podsjećamo: ministri vanjskih poslova šest arapskih zemalja, Saudijske Arabije, Egipta, Jordana, UAE, Kuvajta i Bahreina, sastali su se 31. siječnja u Jordanu, gdje ih je primio kralj Abdullah II. i gdje su razgovarali o regionalnim problemima. Jedna od tema bila je i uspostava dijaloga i diplomatskih odnosa s Damaskom i povratak te zemlje u Arapsku ligu iz koje je bila izbačena 2014. godine. Nedavno su UAE obnovili rad svoga veleposlanstva u Damasku. Drugim riječima, „posipanje pepelom“ ključnih monarhija Perzijskog zaljeva (S.A. i UAE) i potpuni trijumf sirijskog čelnika Bashara Assada, koji je, naravno, prije svega uz vanjsku pomoć Rusije, a onda i Irana, izdržao „scile i haribde“ vojnih, političko-diplomatskih i psihološko-propagandnih „oluja“ koje su protiv njega sve ove godine pokretale glavne regionalne i Zapadne silnice.

Povratak Sirije u arapsku zajednicu: arapska „šestorica“ u Jordanu o zajedničkoj politici o Siriji

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like