Posljednja TV debata Le Pen-Macron: Evo tko je bio uvjerljiviji

Kandidati za dužnost predsjednika Francuske Marine Le Pen i Emmanuel Macron sinoć su održali posljednju TV debatu pred nadolazeći drugi krug izbora, koji će se održati u nedjelju, 7. svibnja. Podsjećamo, u prvom krugu, održanom 23. travnja, Macron je osvojio 24,01%, a Le Pen 21,3% glasova izišlih birača.

Veći dio vremena debata je vođena u oštrom tonu, nerijetko i na razini uvreda, i sve skupa je više sličilo svojevrsnom skandalu nego ozbiljnom sučeljavanju njihovih programskih odrednica, prema kojima bi Francuzi mogli saznati što im to dvoje kandidata nude kao riješenje njihovih nagomilanih problema.

Ton rasprave odredila je Marine Le Pen, koja je imala pravo na uvodnu riječ. Ona je na Macrona „sasula“ čitav niz optužbi, kazavši: „Gospodin Macron predstavlja nekontroliranu globalizaciju, loše stanje, rat svih protiv svih, uništenje gospodarstva, prije svega krupne industrije, razmrvljenje države, … Sve to pod upravom gospodina Holandea (Francois Hollande, francuski predsjednik, op. GN.), koji rukovodi operacijom, sada je to jasno kao nikada ranije.“ Okarakterizirala je Macrona kao „čedo francuskih elita“, čiju kampanju vodi Socojalistička stranka predsjednika Hollandea. Macronov rad unutar vlade Francoisea Hollandea Le Pen je često spominjala tijekom sinoćnje debate.

S ddruge strane, Emmanuel Macron je izjavio kako Le Pen ne želi otvorenu i demokratsku raspravu i optužio ju je za laži. Kazao je: „Vi ste nasljednica obitelji krajnje desne političke stranke, sustava koji se razvio na račun nezadovoljstva Francuza tijekom dugih godina. … Vi želite uvjeriti Francuze kako je globalizacija za nas preteška, kako je Europa za nas preteška …, da zato treba zatvoriti granice, izići iz eurozone, iz EU… Tom duhu poraza ja suprostavljam svoj projekt, zalažem se za francuske dosege jer je Francuska uvjek polučivala uspjeh.“ Kazao je kako on ne snosi odgovornost za Hollandeovu petogodišnju vladavinu i da nije bio s suglasan s politikom vlade, zbog čega je i dao ostavku na funkciju ministra gospodarstva.

Kao odgovor, Marine Le Pen je Macrona nazvala Hollandeom-mlađim, kazavši kako je njegov izlazak iz vlade bio samo maska, pričemu je on ostao politički nasljednik i kreatura aktualnog šefa države.

Općenito, prema mišljenju političkih analitičara i komentatora, debata je prošla potpuno drukčije od one kakvu su željeli vidjeti i čuti francuski birači, i bila je puno lošija od svih debata prijašnjih godina.





Le Pen nije predstavila svoj program, zadržavši tako ulogu oporbenjaka koji neprestrano napada predstavnika vlasti, potpuno se koncentrirajući samo na te napade, a s druge strane, Macron se predao emocijama i veći dio rasprave vodio je u povišenom tonu, odgovarajući protunapadima na suprotnu stranu, optužujući Le Pen za laži i sl.

Odgovarajući na pitanje voditelja, kakvu politiku dvojica kandidata namjeravaju voditi, u slučaju pobjede, prema predsjednicima SAD-a i Rusije, Macron je izjavio, kako se čvrste veze s SAD-om, kao strateškim partnerom, smatraju prioritetom i on će ih nastojati učvrstiti, prije svega u sferi borbe protiv terorizma i klimatskih promjena. Vladimira Putina je nazvao „radnim partnerom“ po pitanju „regionalnih problema“ – ukrajinskoj i sirijskoj krizi – pričemu je izjavio kako dvije strane imaju u mnogomu različite prioritete i vrijednosti i da se on ne namjerava podčiniti pritisku šefa ruske države.

Marine Le Pen je odgovorila kako želi uspostaviti ravnotežu u odnosima s Moskvom i Washingtonom i da Francuska nema nikakvog razloga voditi „hladni rat“ s Rusijom, već postoje „svi razlozi za izgradnju diplomatskih, trgovinskih, strateških odnosa s Rusijom jer je to velika država“. Optužila je Macrona za udovoljavanje njemačkim interesima, kazavši: „Francusku će u svakom slučaju voditi žena – bilo ja, bilo gospođa Merkel.“





Dvoje kandidata oštro su se razišli i po pitanju jedinstvene europske valute. Le Pen je pozvala na vraćanje francuskog franka u unutarnjem platnom prometu, pričemu bi zadržala euro za operacije banaka i krupnog biznisa prema inozemstvu. Povratak franka ojačao bi konkurentnost Francuske na međunarodnom tržištu, smatra predsjednica „Nacionalne fronte“.

Emmanuel Macron je izjavio kako postojanje dviju valuta nije moguće. Francuska djeluje u uvjetima integriranog europskog gospodarstva i zato bi odbacivanje eura snizilo njezinu konkurentnost, a povratak franka značio bi veliku opasnost za Francuze.

Prema rezultatima istraživanja tvrtke Elabe, po narudžbi francuske informativne televizijske kuće BFMTV, pobjednik sinoćnje debate bio je Emmanuel Macron, koji je dobio potporu 63% gledatelja, nasuprot 34% koliko je osvojila Marine Le Pen. 3% gledatelja bilo je neodlučno. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1,3 tisuće gledatelja.

Pritom je Macron dobio potporu i većine biračkog tijela izbornih kandidata, koji su u prvom krugu glasovanja doživjeli poraz. Tako su Republikanci poraženog kandidata Francoisa Fillona sinoćnji nastup Macrona podržali s 58%, napram 38% onih koji su prednost dali Le Pen.

Čak dvije trećine (66%) birača šefa krajnje lijeve stranke „Nepokorena Francuska“ Jean-Luca Melenchona podržalo je Emmanuela Macrona, a 30% njih bilo je za Marine Le Pen.

Slični rezultati bili su i u on-line istraživanju novine Le Figaro – 65% za Macrona, a 35% za Le Pen.

Posljednje istraživanje tvrtke Opinion Way pokazuje, kako u drugom krugu izbora, u nedjelju, pobjeđuje Emmanuel Macron s rezultatom od 60% posto potpore biračkog tijela, a Marine Le Pen osvaja 40 %. Istraživanje je provedeno u razdoblju od 30. travnja do 2. svibnja, a u njemu je sudjelovalo 1,9 tisuća francuskih građana starijih od 18 godina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like