Postignut trgovinski sporazum: Umjesto NAFTA-e, SAD, Kanada i Meksiko osnivaju USMCA!

Tijekom iduća dva mjeseca vođe triju država moraju potpisati obnovljeni sporazum, koji je za „radnike, farmere, stočare i poslovne ljude – sporazum visokih standarda“.
 

Ottawa i Washington dogovorili su se o sklapanju sporazuma o Sjevernoameričkoj zoni slobodne trgovine. O tome su izvjestili kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland i američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer.

„Danas su Kanada i SAD, a zajedno s njima i Meksiko, postigli suglasnost o novom, moderniziranom trgovinskom sporazumu XXI. stoljeća: Sporazum Sjedinjenih Država, Meksika i Kanade (the United States – Mexico – Canada Agreement (USMCA)”, navedeno je u dokumentu. U njemu je također priopćeno kako je novi sporazum „radnicima, farmerima, stočarima i poslovnim ljudima – sporazum visokih standarda, zahvaljujući kojem će se pojaviti slobodnija tržišta, voditi poštenija trgovina i postojani ekonomski rast u regiji“.

Spomenuti politički dvojac također je kazao, kako će on dovesti do jačanja položaja srednje klase, omogućiti nova radna mjesta i dati „nove mogućnosti gotovo jednoj milijardi ljudi, koji Sjevernu Ameriku nazivaju svojim domom“.

Televizija Global News navodi kako je Kanada SAD-u popustila u odnosu pristupa američkih proizvođača na tržište mlječnih proizvoda, a da je Washington također išao u kompromis: očuvat će se dio sporazuma koji se odnosi na rješavanje trgovinskih sporova. Osim toga, sadašnja varijanta sporazuma osigurat će Kanadi zaštitu od mogućih američkih carina na automobile.Washington Post, pozivajući se na svoje izvore, navodi, kako će novi sporazum, koji će se zvati USMCA, vođe triju zemalja potpisati u iduća dva mjeseca.

Pregovori su se vodili krajnje otežano. SAD su postavljale stroge uvjete – završiti pregovore do 1. listopada s bilo kakvim rezultatom. Predsjednik Donald Trump čak nije isključivao niti mogućnost  pretvaranja NAFTA-e u sporazume u dvostranom (bilateralnom) formatu.
Jedno od najspornijih pitanja bila je točka o rješavanju trgovinskih sporova u posebnom arbitražnom sudu. Kanada je željela očuvati dosadašnju proceduru, a SAD su bile protiv. Osim toga, nemali broj sporova izazivao je dio o suradnji u sferi mlječnog sektora, koji je razriješen tek danas.

Iako detalji novog sporazuma još nisu obznanjeni, a time tvrtke nemaju mogućnost proanalizirati usvojene odluke koje su još uvijek obavijene tajnom, Geopolitika News prva u Hrvatskoj doznaje pojedine ključne detalje:

1. Automobili

Novim sporazumom bit će teže uvoziti automobile iz država koje ulaze u ovaj sporazum, u odnosu na prethodni sporazum iz 1994.g. Sada će 75% od ukupnih komponenti koje čine jedan automobil morati biti proizvedeno u Sjevernoj Americi, za razliku od 62,5% koliko je to bilo do sada. To je učinjeno na traženje sindikata, međutim, to će postati problem za predstavnike automobilske industrije.

2. Plaće

Suglasno novim pravilima, najmanje dvije petine automobila namijenjenih za izvoz u okviru bescarinske trgovine u Sjevernoj Americi, mora biti proizvedeno od strane radnika koji dobivaju minimalno 16 dolara po satu rada. To će značiti dodatne rashode u usporedbi s troškovima na po cijeni niske rezervne dijelove, proizvedene u Meksiku.

3. Radni normativi

Trumpova administracija i njezini neočekivani saveznici iz Demokratske stranke i sindikata osobito su ponosni na dobivanje visokih normi za rad koje će sindikate u Meksiku učiniti utjecajnijim, a također dovesti i do rasta plaća. Međutim, pojedini predstavnici Demokratske stranke navode kako oni nisu zadovoljni razinom ispunjenja tih normativa.

4. Istek roka trajanja

Istek roka trajanja sporazuma bit će za 16 godina, ako ga zemlje potpisnice ne produlje ili ne promijene uvjete. Predstavnci triju zemalja sastajat će se svakih šest godina, kako bi donosili odluke o tome, što je nužno ugraditi u sporazum i kako ga obnoviti. Time, nakon isteka 16 godina, sporazum potencijalno može imati potpuno drugi oblik i uvjete. Upravo su oko toga nezadovoljni predstavnici kanadske i meksičke strane, koji smatraju kako će neodređenost stanja do isteka roka ugovora sniziti razinu investicija u njihove zemlje. Ali neovisno o tome, tvrtke su zadovoljne što Trumpova administracija nije usvojila uvjete o razmatranju sporazuma svakih 5 godina, kako je ranije željela.

5. Devizni tečaj

Na globalnoj razini sporazum NAFTA ograničava mogućnost njegovim potpisnicama da umjetno slabe tečaj valuta kako bi polučile koristi od trgovine. Tri su se zemlje inače rijetko susretale s optužbama takve vrste, a automobilska industrija sada se nada kako će se isto pravilo u budućnosti uvesti i u sporazume s azijskim zemljama.

6. Tržište mlijeka

SAD su dobile veći pristup kanadskom tržištu mlječnih proizvoda, na kojem vlada nadzire cijene i ograničava količinu uvoza s prilično visokim carinama.

Stručnjaci smatraju kako će upravo sporazum po tom pitanju osigurati zadovoljstvo unutar SAD-a, poglavito u saveznim državama koje proizvode najviše mlijeka. Međutim, ovaj dio sporazuma u Kanadi izaziva nezadovoljstvo.

7. Rješavanje sporova

NAFTA obuhvaća cijeli sustav pravila o poštivanju dogovorenih uvjeta i njihovom kršenju. Trumpova administracija izjavljivala je kako teži slabljenju sustava nadzora i rješavanju sporova. Pravnici će proanalizirati tekst sporazuma kako bi predstavnici industrije i sindikata mogli formirati svoje stavove i utjecati na zakonodavca.

8. Razmatranje carina

Kanadski službenici teže očuvati arbitražni sustav u okviru kojeg njihova zemlja može osporavati američke carine na potencijalni danping ili poticaje za kanadski izvoz. Američki trgovinski predstavnik i američka drvna industrija težili su ukidanju tog sustava, ali na kraju su se SAD ipak odlučile za njegovo očuvanje.

9. Zaštita od Trumpovih carina

Meksiko će biti oslobođen od carina koje Trumpova administracija razmatra u odnosu na uvoz automobila i autodijelova. Sličan sporazum potpisan je i s Kanadom. Međutim, navodi se kako će bilo kakve carinske olakšice na kanadski čelik i aluminij biti razmatrane odvojeno.

Iz svega ovoga je vidljivo kako je najnoviji sporazum USMCA, koji bi trebao zamijeniti postojeću NAFTA-u, rezultat dugotrajnih i mučnih pregovora i, kako to u pravilu biva, čistog kompromisa. Nesumnjivo je, ipak, kako će ovaj sporazum biti veliki uspjeh za Donalda Trumpa jer ga je on postavio kao jednu od glavnih točaka svog predizbornog programa. I neovisno o tome što on još mora proći ratifikaciju u Kongresu i što će na snagu u najboljem slučaju stupiti tek iduće godine, novi sporazum nedvojbeno će pomoći Trumpu i njegovim političkim suradnicima u nadolazećim izborima za Kongres, u studenom ove godine. A sve ostale posljedice tog sporazuma, čiji detalji još nisu poznati, u ovom su trenutku po Trumpa ionako manje važni, jer su spomenuti izbori od ključnog značaja za njegov politički opstanak na čelu najmoćnije zemlje svijeta.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like