Postrojbe „LNR-a“ probile ukrajinsku obranu i došle do administrativne granice. Propao ukrajinski pokušaj vraćanja Zmijskog otoka

Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov izjavio je danas kako su postrojbe „Luganske Narodne Republike, uz potporu Oružanih snaga Ruske Federacije, nakon što su dovršile čišćenje nacionalista iz sela Popasna, probile neprijateljsku obranu u dubinu i došle do administrativne granice Luganske Narodne Republike”. Podsjećamo da je Kijev u nedjelju priznao gubitak Popasne.

Konašenkov je precizirao da je u ofenzivi uništeno do 120 ukrajinskih boraca, 13 oklopnih vozila i 12 vozila različitih namjena.

“Uvečer 9. svibnja, tijekom zračne bitke u blizini sela Novaja Dmitrovka, u regiji Harkov, oboren je avion Su-25 ukrajinskog ratnog zrakoplovstva”, kazao je Konašenkov dalje.

Prema podacima ruskog Ministarstva obrane, u noći 9. svibnja, u regiji Artsiz u regiji Odesa, projektili Onyx morskog baziranja uništili su šest ukrajinskih vojnih helikoptera.

„PR kampanja Kijeva za zauzimanje Zmijskog otoka završila je katastrofom“

Prema riječima ruskog generala, još jednu ukrajinsku bespilotnu letjelicu “Bayraktar-TB2” uništili su danas poslijepodne ruski sustavi protuzračne obrane na području otoka Zmeiny, na krajnjem sjeverozapadnom dijelu akvatorija Crnog mora.
Podsjećamo kako se za taj mali i pusti otok s Ukrajinom prije sadašnjeg rata sporila Rumunjska jer je njegov akvatorij bogat ugljikovodicima. Za Rusiju je strateški važan jer se s njega najbolje kontrolira sjeverozapadni kvadrant crnomorskog bazena i pristup ukrajinskoj obali u regiji Odesa – zapadno od Nikolajeva i poluotoka Krima.

“Tako je u posljednja tri dana režim u Kijevu izgubio 30 vojnih bespilotnih letjelica na ovom području. Njih devet su ofanzivni Bayraktari-TB2”, izvijestio je ruski general.
Naglasio je da su sve bespilotne letjelice bile uključene u neuspjelu “PR kampanju” režima u Kijevu da uoči 9. svibnja, na Dan pobjede koji je najveći ruski nacionalni praznik, zauzme Zmijski otok.

“Osim toga, danas su ruski vojnici pronašli još tri tijela ukrajinskih diverzanata iznesenih iz mora na obalu. Sada, kao rezultat neuspjeha operacije, 27 tijela ukrajinskih specijalnih postrojbi ostalo na Zmejnom”, kazao je Konašenkov.

Prema podacima ruskog Ministarstva obrane, “u vojno besmislenom pokušaju zauzimanja otoka, Kijev je izgubio ukupno tri bombardera Su-24 i jednog lovca Su-27” u području spomenutog otoka. Uništeno je još 10 helikoptera ukrajinskog ratnog zrakoplovstva, od čega su tri helikoptera Mi-8  bili s desantnim postrojbama, a jedan helikopter za potporu Mi-24 oboren je u zraku. Osim toga, još šest helikoptera Mi-8 i Mi-24 koji su sudjelovali u operaciji uništeno je na zemlji u blizini naselja Artsiz u regiji Odesa, navodi se u priopćenju ruskog MO.

 

 
Komentari

komentar

You may also like