Postrojbe pet zemalja CSTO poslane u Kazahstan. Stižu i ruski padobranci!

Zajedničke mirovne snage Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB, CSTO) privremeno su poslane u Kazahstan radi stabilizacije i normalizacije stanja. Sastoje se od postrojbi oružanih snaga pet zemalja potpisnica sporazuma – Rusije, Armenije, Bjelorusije, Kirgistana i Tadžikistana.

Glavni zadatak mirovnih snaga je zaštita važnih državnih i vojnih objekata, pomoć kazahstanskim snagama za provedbu zakona da stabiliziraju stanje i vrate ga u pravno polje. Iz Rusije su u sastav snaga ODKB uključene njene zračno-desantne postrojbe, a njihovo prebacivanje u Kazahstan vrši se zrakoplovima vojno-transportnog zrakoplovstva ruskih Zračno-svemirskih snaga. Prve postrojbe već su počele ispunjavati zadaće koje su im dodijeljene, navodi televizija “Rusija 24”.

Odluka o slanju mirovnih snaga donijeta je 6. siječnja 2022. nakon molbe vodstva Kazahstana.

Policajcu odrubili glavu

Najteže stanje je u bivšem glavnom gradu Alma Ati. U njemu je ubijeno najmanje 12 policijskih službenika tijekom sukoba s prosvjednicima, a još 353 su ozlijeđeni, navodi policijsko zapovjedništvo toga grada, gdje se neredi nastavljaju treći dan.

Poznato je da je jednom od žrtava odsječena glava.





“Potonje je izravan dokaz terorističkog i ekstremističkog karaktera banditskih formacija”, prenosi tamošnja televizija Khabar 24 riječi glasnogovornika policije.

Trenutačno su prosvjednici opkolili dvije bolnice i okupljaju snage na Trgu Republike pored opljačkanog i zapaljenog akimata. U gradu je u tijeku protuteroristička operacija, točan broj žrtava među prosvjednicima ostaje nepoznat.

Ranije je tamošnje Ministarstvo zdravstva izvijestilo da je tijekom prosvjeda ozlijeđeno više od tisuću ljudi , dok su 62 žrtve na intenzivnoj njezi.





Podsjećamo: neredi u Kazahstanu izbili su nakon što se cijena plinskog goriva udvostručila: sa 60 na 120 tengi. Ključni kapital i investicije u energetskom sektoru te naftom bogate zemlje u rukama su Zapada (gotovo dvije trećine dobiti odlazi na Zapada), a prilično snažno u zemlji je prisutan i kineski kapital.

Prosvjedi kojima se tražilo niže cijene goriva počeli su u zapadnom Kazahstanu, a zatim su se proširili cijelom zemljom. Skupovi su eskalirali u nerede, paljenje vladinih zgrada i pljačku, oružane napade na trgovine. Konkretno, zaplijenjena je i uništena zgrada zračne luke u Alma-Ati . Objekti kozmodroma Baikonur kojeg koristi Rusija stavljeni su  pod pojačano osiguranje.

Kazahstanska vlada je smijenjena. U zemlji je uvedena državna regulacija cijena goriva i društveno važnih dobara, nakon što su te cijene već dvije godine izvučene iz ruku vlade i predane na regulaciju burzama odnosno tržištu. U nizu kazahstanskih regija nema interneta, a u čitavoj je zemlji proglašeno izvanredno stanje do 19. siječnja. Građane prijeti kazna do 12 godina zatvora za oštećenje vojne opreme, do sedam godina zatvora za širenje lažnih informacija, te do dvije godine zatvora za neposlušnost državnim dužnosnicima.

Nakon apela za pomoć, ODKB odlučio poslati vojne snage u Kazahstan

Komentari

komentar

You may also like