Potpisan protokol o ulasku Makedonije u NATO savez

Nakon što je grčki parlament nedavno ratificirao Prespanski sporazum o promjeni imena Republika Makedonija u Republiku Sjeverna Makedonija, nestala je i posljednja prepreka za prijam te zemlje u NATO savez i Europsku uniju, što je do sada blokirala Atena.

Sukladno tome, u Bruxellesu je u srijedu, 6. veljče, u sjedištu NATO saveza potpisan protokol o priključenju Sjeverne Makedonije u taj vojno-politički savez. Na svečanosti su sudjelovali predstavnici 29 zemalja članica, predvođenih glavnim tajnikom NATO—a Jensom Stoltenbergom. Sjevernomakedonsku stranu predvodio je šef diplomacije Nikola Dimitrov.

„Ovo je povijesni trenutak“, izjavio je Stoltenberg, pozdravljajući odluku Skoplja o promjeni imena makedonske države radi riješenja sukoba s Grčkom.

Ministar Dimitrov je, sa svoje strane, kazao, kako se ulazak u NATO savez događa „zahvaljujući vodstvu“ sjevernomakedonskog premijera Zorana Zaeva i grčkog premijera Alexisa Tsiprasa. „Za nas je NATO – obitelj, koja obećava slobodu i demokratske vrijednosti“, naglasio je Dimitrov prilično patetično.

Daljnja procedura je slijedeća: potpisani protokol bit će poslan na ratifikaciju svim zemljama članicama NATO saveza, a potom i u Sjevernu Makedoniju. Sve bi trebalo biti završeno tijekom ove godine, nakon čega bi ta zemlja postala 30. članica NATO-a na summitu te organizacije u prosincu, u Londonu, kada će se obilježiti i 70. godišnjica od njezinog utemeljenja.
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like