Potpredsjednica SAD-a otputovat će u Aziju, u borbu protiv kineskog utjecaja

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris posjetit će zemlje Jugoistočne Azije kako bi spriječila daljnji rast kineskog utjecaja u regiji, čime će postati prva američka dužnosnica ove razine koja je posjetila Vijetnam.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost američke potpredsjednice Phil Gordon izjavio je kako su Vijetnam i Singapur prioritetna odredišta za turneju po Pacifiku.

“Potpredsjednica će raditi na jačanju američkog vodstva u regiji, proširenju sigurnosne suradnje i produbljivanju gospodarskih partnerstava, poglavito u Južnokineskom moru, gdje ćemo raditi s našim prijateljima i partnerima na očuvanju naših vrijednosti”, izjavio je Phil Gordon (info: AP, 3. srpnja).

Očekuje se da će putovanje Kamale Harris trajati od 20. do 26. kolovoza.

Podsjećamo: američko-kineski odnosi pogoršali su se s početkom administracije Donalda Trumpa, a nastavljaju se i u vrijeme ove sadašnje, što ne čudi, jer je tijekom svoje predizborne kampanje aktualni predsjednik Joseph Biden obećao u fokus svoje vanjske politike staviti Azijsko-tihooceansku regiju. On je 27. srpnja, tijekom govora u uredu ravnatelja nacionalne obavještajne službe, naglasio kako sadašnja Kina uopće ne krije svoje namjere da u bliskoj budućnosti postane apsolutni svjetski hegemon (pogledaj ovdje).

Biden ne isključuje rat s „velikom silom“ zbog hakerskih napada





 

 





 

Komentari

komentar

You may also like