Potpredsjednik Pence podržava prigovore na rezultate američkih predsjedničkih izbora

Američki medij The Hill sinoć je objavio, pozivajući se na izjavu šefa ureda američkog potpredsjednika Mike Pencea, Marka Shorta, kako Pence “dijeli zabrinutost milijuna Amerikanaca zbog izborne prijevare i nepravilnosti”.

“Potpredsjednik pozdravlja namjere članova Zastupničkog doma i Senata da iskoriste svoje legitimne ovlasti za podnošenje prigovora (zbog izbornih nepravilnosti) Kongresu i američkim građanima 6. siječnja”, navodi se u tekstu.

Naime, jučer je objavljeno kako 11 republikanskih senatora na čelu s Tedom Cruzom (Teksas) namjerava pokrenuti formiranje izbornog povjerenstva za osporavanje rezultata američkih predsjedničkih izbora u nekoliko država.

Republikanci podsjećaju na presedan iz 1877. godine, kada je zbog kontroverznih rezultata u državama Louisiana, Florida i Južna Karolina sazvan poseban odbor od pet senatora, pet članova Zastupničkog doma i pet sudaca Vrhovnog suda.

„Moramo slijediti ovaj presedan. Kongres bi trebao odmah imenovati izborno povjerenstvo s punim ovlastima za istragu i utvrđivanje činjenica i provesti hitnu desetodnevnu istragu rezultata izbora u spornim državama. Nakon toga bi pojedine države trebale razmotriti nalaze komisije i sazvati posebna zasjedanja zakonodavaca kako bi po potrebi izmijenili rezultate ”, – kaže se u zajedničkoj izjavi senatora, objavljenoj u subotu na web stranici Cruisea.

6. siječnja na zasjedanju oba doma Kongresa planirano je odobravanje rezultata predsjedničkih izbora. Prema važećim pravilima, zakonodavci se mogu usprotiviti njihovu odobravanju. Prigovor u pisanom obliku mora podnijeti  najmanje jedan član Zastupničkog doma i jedan član Senata. U tom slučaju sjednica će biti obustavljena tako da oba vijeća odvojeno razmatraju i glasaju o ovom pitanju. Ako samo jedan od domova Kongresa ne podrži prigovor, on neće biti prihvaćen. Analitičari smatraju kako će Zastupnički dom, u kojem većina pripada demokratima, glasati protiv bilo koje inicijative koja dovodi u pitanje pobjedu Josepha Bidena.





 

 

Komentari

komentar





You may also like