Potpredsjednik ruske vlade traži od Kine da otvori luke za rusku ribu

Potpredsjednik ruske vlade i predsjednički izaslanik za Dalekoistočni federalni okrug Jurij Trutnjev apelirao je u utorak na Kinu da otvori svoje luke za uvoz ruske ribe zatvorene zbog, tvrdi Peking, epidemioloških razloga.

Trutnjev je poslao pismo Hu Chunhuiu, potpredsjedniku Državnog vijeća Kine, koji je i supredsjedatelj kinesko-ruske komisije za suradnju i razvoj ruskog dalekog istoka i sjeveroistoka Kine, prenosi ruska novinska agencija Interfax.

Trutnjev je izrazio zabrinutost zbog zatvaranja pomorskih luka (prvenstveno Dalian i Qingdao), zbog čega je blokiran uvoz ruske ribe. Zatražio je otvaranje luka za uvoz ruske ribe.

“Ruska strana traži poduzimanje mjera za nastavak prijema ribljih proizvoda u lukama Narodne Republike Kine”, stoji u priopćenju za medije ureda ruskog potpredsjednika vlade, prenosi Interfax.

Prema ruskoj saveznoj agenciji za ribarstvo 11 ruskih brodova s ribom čeka pred kineskom lukom Dalian, dok su predstavnici ribarske industrije istaknuli da uskoro kreće sezona izlova bakalara u Ohotskom moru, zbog čega su mogući veći problemi ako se nastavi kineska blokada.

Naime, u prva tri mjeseca ulovi se 1, 2 milijuna tona bakalara, a samo je 280 tisuća tona namijenjeno domaćem tržištu, piše Interfax.





Prethodne je godine Kina bila najveće izvozno tržište za rusku ribu (čak 61 posto ukupnog izvoza), objavio je na Twitteru Artjom Lukin, stručnjak za daleki istok i profesor na Dalekoistočnom saveznom sveučilištu u Vladivostoku.

 

Komentari

komentar





You may also like