Potpuni rat s Rusijom je moguć, ali je najgora opcija, tvrdi predsjednik Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da je sveobuhvatni rat sa susjednom Rusijom moguć i da želi transparanetan sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, prenosi Ukrinfo.

Upitan na sastanku Jaltanske europske strategije (YES) može li doista doći do potpunog ratnog sukoba s Rusijom, Zelenski je rekao: “Mislim da može”. Ipak, kazao je da je “to je najgore što se može dogoditi, ali nažalost postoji i ta mogućnost”, dodao je, govoreći na ukrajinskom.

Iz Kijeva tvrde da je u sukobu na istoku Ukrajine poginulo 14 000 ljudi od 2014. godine. Tvrde da su Rusi okupirali Krim koji je bio njihov te da Moskva podržava proruske seperatiste na istoku Ukrajine.

Zelenski je rekao da su se odnosi sa SAD-om poboljšali, ali da nije zadovoljan činjenicom da Ukrajina nije dobila jasan odgovor na svoj zahtjev za pridruživanje vojnom savezu NATO-a. To bi bi potez koji bi naljutio Moskvu.

“Nismo dobili izravan stav o pristupanju Ukrajine NATO savezu”, rekao je. “Ukrajina je već dugo spremna.” Rekao je da bi odbijanje prihvaćanja Ukrajine oslabilo NATO, a ojačalo Rusiju. Napetosti između Kijeva i Moskve porasle su ranije ove godine kada su se borbe na istoku Ukrajine pojačale, a Rusija je okupila vojsku blizu granice, navodno zbog vojnih vježbi.

Moskva je optužila Ukrajinu da gubi interes za mirovne pregovore, dok se Zelenski pokušavao dogovoriti sastanak s Putinom u zoni sukoba. “Iskreno, nemam vremena razmišljati o njemu”, rekao je Zelenskiy u petak. “Mene više zanima možemo li ima zaista sadržajan sastanak, a ne deklarativan kako se Putin sastaje s drugim državnicima”, dodao je. “Čini mi se da Moskva ne vidi smisao u rješavanju problema. Mi tvrdimo: Prekinite rat i brzo riješite sukob, ali oni to ne žele.”





Komentari

komentar

You may also like