Potresi u Turskoj i Siriji: UN strahuje da bi se broj žrtava mogao udvostručiti

Spasioci u Turskoj izvukli su još ljudi iz ruševina potresa koji su se dogodili u ponedjeljak, ali u Turskoj i Siriji nestaju nade da će biti pronađeno još mnogo preživjelih, piše DW.

Šef UN-ove humanitarne pomoći Martin Griffiths rekao je kako očekuje da će se broj žrtava barem udvostručiti, nakon što je u subotu stigao u južnu Tursku kako bi procijenio štetu od potresa.

S brojem smrtnih slučajeva od najmanje 24.517 u Turskoj, katastrofa se već nalazi na popisu 10 najsmrtonosnijih potresa ikada. Više od 3.500 umrlo je u Siriji, gdje broj žrtava nije ažuriran od petka. Između ponedjeljka i subote to je područje doživjelo više od 2.000 naknadnih potresa, prema turskom tijelu za katastrofe AFAD.

Turska uhitila izvođače radova nakon potresa

Turski dužnosnici naredili su pritvaranje 113 osumnjičenih koji su navodno umiješani u izgradnju nekih od zgrada koje su se srušile tijekom potresa. Potpredsjednik Fuat Oktay rekao je tijekom noći da je identificiran 131 osumnjičenik, a “određen je pritvor za njih 113”. Ministar okoliša Murat Kurum rekao je da se najmanje 24.921 zgrada u cijeloj regiji srušila ili je teško oštećena. Turski građevinski propisi zadovoljavaju trenutne standarde za potresno inženjerstvo, ali se ne provode uvijek.

Vlasti u istanbulskoj zračnoj luci uhitile su u nedjelju dva izvođača radova koji se smatraju odgovornima za uništenje nekoliko zgrada u Adiyamanu, izvijestili su turski mediji. Par je navodno bio na putu za Gruziju. Državna agencija Anadolu javila je da su još dvije osobe uhićene u provinciji Gaziantep zbog sumnje da su srušili stupove kako bi napravili dodatni prostor u zgradi koja se srušila. Pritvaranja bi mogla pomoći u usmjeravanju bijesa javnosti prema graditeljima i izvođačima radova, skrećući pozornost s lokalnih i državnih dužnosnika koji su dopuštali gradnju ispod standarda.





Grčki ministar vanjskih poslova posjetio područje pogođeno potresom u Turskoj

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias posjetio je potresom pogođena područja u Turskoj u znak podrške. U zračnoj luci ga je dočekao turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu prije nego što su odletjeli za Antakyu, gdje grčki spasioci pomažu u operacijama potrage i spašavanja.

Unatoč povijesti rivalstva s Turskom, Grčka je bila među prvim europskim zemljama koje su poslale spasioce i humanitarnu pomoć nekoliko sati nakon katastrofe. Grčka vlada poslala je 80 tona medicinske opreme i opreme za prvu pomoć.

Prema ministarstvu vanjskih poslova, Dendias i Cavusoglu razgovarat će o načinima na koje Grčka može dodatno pomoći Turskoj.

Potres u Turskoj izaziva pitanja o standardima gradnje

 

 

Komentari

komentar

You may also like