Potvrđen datum sastanka Vijeća Rusija-NATO

NATO je potvrdio zajednički sastanak Vijeće NATO-Rusija, zakazan za 12. siječnja. Datum je odobrio glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg kao predsjedavajući Vijeća Rusija-NATO (info: Reuters).

Pojašnjeno je kako će se dijalog između partnera odvijati pod uvjetom reciprociteta, a osim toga, savez je pozvao Moskvu da obrati pozornost na vlastitu zabrinutost zbog ruskih akcija.

“Dijalog s Rusijom trebao bi se graditi na obostrano korisnoj osnovi, uzimajući u obzir zabrinutost NATO-a o postupcima Moskve … i uzimajući u obzir stavove europskih partnera NATO-a”, kazao je izvor britanske agencije, što prenose RIA Novosti.

Stoltenberg je još 21. prosinca predložio održavanje sastanka Vijeća NATO-Rusija na kojem bi se raspravljalo o međusobnim nesuglasicama. Prema njegovim riječima, zemlje NATO-a ujedinjene su u zahtjevu da Rusija mora pomoći u smanjenju napetosti oko Ukrajine. Pri tom je kazao kako se nastavlja “neisprovocirano i neobjašnjivo” gomilanje ruskih vojnika duž ukrajinske granice, uključujući prebacivanje topništva i tenkova. Izjavio je kako namjere Moskve nisu jasne, a da će se Rusija, ako ponovno upotrijebi silu protiv Ukrajine, suočiti s “ozbiljnim posljedicama”.

Podsjećamo kako je Rusija 17. prosinca, svoj, gotovo pa ultimativno sročen zahtjev o dobivanju jamstava o ruskoj strateškoj sigurnosti dostavila odvojeno SAD-u i NATO savezu.

Američko-ruski pregovori po tom pitanju počinju u Ženevi 10. prosinca. Koliko će trajati nije poznato, ali se zna kako će u delegacijama obiju zemalja uz diplomatske predstavnike sudjelovati i njihovi visoki vojni dužnosnici.





Nakon posljednjeg razgovora Biden-Putin održanog 30. prosinca, savjetnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov između ostalog je kazao kako će tijek američko-ruskih pregovora u Ženevi osobno nadgledati američki i ruski predsjednici i da će se, prema potrebi, o tome telefonski konzultirati.

Komentari

komentar





You may also like