Povijesni govor Xi Jinpinga na kongresu Komunističke partije Kine

Kineski predsjednik Xi Jinping danas je održao opsežan govo pokrivajući razne teme: od korupcije u vladi, gospodarstva, starenja kineskog stanovništva te vanjske politike, na otvaranju 20. kongresa Komunističke partije. Očekuje se da će Xi preuzeti rijedak treći mandat kao čelnik drugog najvećeg svjetskog gospodarstva kada politički sastanak, koji se održava svakih pet godina, završi sljedeći tjedan. Evo nekoliko citata koji su se istaknuli iz njegovog pomno praćenog govora u Velikoj dvorani naroda u Pekingu koji je trajao 1 sat i 40 minuta. Na sastanak je došlo 2300 delegata iz cijele zemlje. Evo najznačajnijih stavova koje je iznio Xi, a prenose ih The Strait Times, Xinhua i CGTV.

Predsjednik je rekao da zemlja mora dodatno poboljšati svoju zdravstvenu infrastrukturu, uspostaviti sustav politike za povećanje stope nataliteta i bolje se nositi sa starenjem stanovništva. Stopa nataliteta u Kini od 1.16 u 2021. bila je značajno ispod stope od 2.1 koja je potrebna za stabilnu populaciju. Kina, djelomično zbog svoje politike jednog djeteta po obitelji sada ima natalitet među najnižima u svijetu.

Kada je riječ o Tajvanu, rekao je da je to unutarnje pitanje kineskog naroda i da se Kina nikada neće odreći mogućnosti upotrebe sile da bi vratila Tajvan pod svoje okrilje. Ipak, rekao je da će njegova partija uvijek “poštivati, brinuti se i raditi na dobrobiti sunarodnjaka u Tajvanu”.

Kina je postigla sveobuhvatnu kontrolu nad Hong Kongom, preokrenuvši situaciju iz kaosa u normalno upravljanje, rekao je Xi, aludirajući na često nasilne prosvjede protiv autoritarne vlade u Peking koji su potresli grad 2019. Hong Kong i Macau moraju se dugoročno pridržavati politike “jedna država, dva sustava”, jer se pokazalo da je to najbolji institucionalni mehanizam za oba grada, tvrdi Xi. Sada Kina mora osigurati da Hong Kongom upravljaju domoljubi, riješiti svoje duboko ukorijenjene društvene i ekonomske probleme, a Peking će podržati grad u naporima integracije s kopnom, dodao je predsjednik.

Kina se protivi “hladnoratovskom mentalitetu” u globalnoj diplomaciji, rekao je Xi. “Kina… se odlučno protivi svim oblicima hegemonije i politike moći, protivi se mentalitetu hladnog rata, protivi se miješanju u unutarnju politiku drugih zemalja, protivi se dvostrukim standardima”, rekao je predsjednik, dodajući da Peking “nikada neće težiti hegemoniji i nikada se neće uključiti u ekspanziju“. Kin se, neće se baviti “ekspanzionizmom” i da će ostati predana svojoj politici otvaranja ekonomije prema vanjskom svijetu. Što se tiče obrambenih pitanja, kineski čelnik je rekao da stranka ima za cilj “izgraditi snažnu vojsku u novoj eri” kako bi postigla stratešku sposobnost odvraćanja. Obećao je novi izgled i novu strukturu Narodnooslobodilačke vojske, s naprednijom opremom, tehnologijom i strateško- nuklearnim sposobnostima. “Moramo biti spremni na opasnosti u vrijeme mira, pripremiti se za kišne dane i biti spremni izdržati velike testove jakih vjetrova i visokih valova”, rekao je gospodin Xi . Spomenuo je “sigurnost” kao pojam 73 puta, u usporedbi s 55 puta u 2017., prema transkriptima državne novinske agencije Xinhua. Za usporedbu, Xi je rekao “reforme” 16 puta, što je daleko manje od 70 spominjanja u govoru prije pet godina.

Xi je pozdravio znanstveni i tehnološki razvoj Kine posljednjih godina, uključujući farmaceutska otkrića i istraživanje svemira. “Tehnologija je glavna proizvodna snaga, talent je glavni resurs, a inovacija je glavna pokretačka snaga”, rekao je, naglašavajući važnost da Kina postane tehnološki samostalna. Istaknuo je da će se više okretati domaćim tehnološkim sposobnostima. Rekao je da će Kina promicati svoju strategiju “zajedničkog prosperiteta”, povećavajući broj stanovništva sa srednjim primanjima uz standardizaciju raspodjele prihoda. Kina bi također uspostavila bolji sustav stanovanja koji bi smanjio stopu stambeno nezbrinutih.





Kineski predsjednik je obećao dati prioritet dati okolišu, zaštititi prirode i promicanju zelenog stila života. Promovirajući “energetsku revoluciju”, obećao je eliminirati teško zagađenje zraka i vode, staviti kontaminaciju tla pod kontrolu i koristiti ugljen na čišći i učinkovitiji način.

Xi je naglasio važnost jake “socijalističke” kulture u Kini, potrebu da se ona propagira među mlađom generacijom i da se “kineska priča” promovira u ostatku svijeta. Peking će produbiti patriotsko obrazovanje i usmjeriti religiju prema kompatibilnosti sa svojim socijalističkim društvom, rekao je. Čvrsta stranačka kontrola nad ideologijom i medijima doprinosi društvenoj stabilnosti, dodao je. “Ostat ćemo čvrsto ukorijenjeni u kineskoj kulturi i nastavit ćemo pričati kineske priče. Neka se glas Kine čuje  tako da predstavimo Kinu koja je vjerodostojna, privlačna i ugledna i bolje ćemo pokazati svijetu kinesku kulturu, tvrdi. Osim toga, rekao je da je “Marksizam je temeljna ideologija vodilja na kojoj se temelji i napreduje naša Partija ali i naša zemlja”.

Kada je riječ o sukobu s korupcijom u vrhu vlade (za koju vanjski analitičari tvrde da je bio obračun za prevlast unutar stranke), Xi je slikovito objasnio: “Koristili smo kombinaciju mjera za uništavanje tigrova, lov na muhe i lisice, kažnjavajući korumpirane službenike svih vrsta.”





Komentari

komentar

You may also like