Povijesni posjet izraelskog šefa diplomacije u UAE

Novi izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid stigao je u utorak, 29. lipnja, u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) započevši prvo putovanje nekog izraelskog visokog državnog dužnosnika u tu zaljevsku državu od normalizacije odnosa dviju zemalja prošle godine (info: AP).

Lapid u Abu Dhabiju namjerava otvoriti izraelsko veleposlanstvo te će se sastati s visokim dužnosnicima UAE, uključno i s kolegom Abdullahom bin Zayed al-Nahyanom. Nazočit će i tamošnjem trgovinskom sajmu.

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova Lapidov je posjet označilo kao povijesni.

Pristup medija činu otvaranja veleposlanstva strogo je ograničen od strane vlasti UAE, očito zbog sigurnosnih razloga.

Podsjećamo: Izrael i UAE uspostavili su pune diplomatske odnose prošle godine pod posredništvom bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon što su dvije zemlje potpisale sporazum o normalizaciji odnosa. Uskoro se u tom smislu Emiratima pridružio i Bahrein, čime su te dvije monarhije postale treća i četvrta arapska država koje su potpisale mirovne sporazume sa židovskom državom – nakon Egipta i Jordana.

U devet mjeseci od svečanosti potpisivanja političkog sporazuma u Washingtonu, Izrael i UAE sklopili su opsežne gospodarske sporazume. Smatra se kako je opseg njihove međusobne trgovinske razmjene već premašio 354 milijuna dolara. Preko 200 000 izraelskih turista posjetilo je Emirate od sredine rujna 2020.





Najveća i najutjecajnija arapska monarhija, Saudijska Arabija, još uvijek nije potpisala mirovni sporazum s Izraelom usprkos činjenici da s tom zemljom usko surađuje i po pitanju sigurnosti u sklopu zajedničke protuiranske platforme, ali i u sferi gospodarskih odnosa. Rijad je u tom pogledu oprezan s obzirom na očekivane negativne reakcije muslimanskog svijeta s obzirom da se Saudijska Arabija predstavlja kao zaštitnica najvećih muslimanskih svetinja – Meke i Medine na čijem se tlu one nalaze i gdje svake godine hodočaste milijuni muslimanskih vjernika iz čitavoga svijeta. Svi su oni velikom većinom protivnici Izraela ako ne u njegovom samom egzistencijalnom smislu, a ono sigurno u odnosu na neriješeno palestinsko pitanje.

 

Komentari

komentar





You may also like