Povjerenica EU-a za digitalno doba: društvene mreže opravdano su uklonile Trumpa

Margrethe Vestager, povjerenica Europske komisije (povjerenstvo: “Europa spremna za digitalno doba”) izjavila je kako su Facebook i Twitter s pravom blokirali račun tadašnjeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, nakon nereda na Kapitolu.

Podsjetimo, istaknuti europski političari, poput Angele Merkel kritizirali su potez tehnoloških divova, kao i povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

“Pravo na slobodu mišljenja od temeljne je važnosti”, kazao je tada Steffen Seibert, glasnogovornik njemačke kancelarke.

“Imajući to u vidu, kancelarka smatra problematičnim što su predsjednikovi profili trajno suspendirani”, poručio je sredinom siječnja.

S tim se mišljenjem ne slaže Vestager, koja je vjerojatno najmoćnija osoba u Europskoj uniji za pitanje regulacije društvenih mreža.

Komisija je u prosincu predložila regulativu o digitalnim djelatnostima (Digital Services Act) koja predviđa ogromne kazne za društvene mreže, ako ne ograniče širenje nezakonitog materijala i govor mržnje.




“Ne mogu reći da bih ja postupila drugačije da sam u njihovim cipelama”, rekla je Vestager za Politico, referirajući se na postupak Facebooka i Twittera.

“Poanta je da, s Digital Services Actom ne bi došli tako daleko. Postojala bi interakcija s korisnikom cijelo vrijeme”, dodala je.





Vestager je pojasnila kako EU želi uvesti transparentnost po tom pitanju.

“Želimo povećati transparentnost po pitanju donošenja takvih odluka. Ako vas platforme žele zabraniti, trebaju vas obavijestiti i objasniti o čemu se radi”, kazala je.

Vestager je također postavila kao problem širenje dezinformacija na društvenim mrežama po pitanju covida-19, te je kazala kako ima osjećaj da je “nužno” nešto poduzeti po tom pitanju jer se ugrožava ljudsko zdravlje. To za sobom povlači pitanje: tko će kontrolirati kontrolore?

Uz spomenutu regulativu Komisija je predstavila i legislativu o digitalnim tržištima (Digital Markets Act) kojim bi regulatori jednostavnije mogli intervenirati u tržište kako bi spriječili monopol. Ipak, ne očekuje se da će obje regulative stupiti na snagu prije 2023., podsjeća Politico.




Komentari

komentar

You may also like