Povijesni rekord talijanskog državnog duga – 2,373 trilijuna eura!

Iznos talijanskog državnog duga u travnju ove godine probio je povijesni rekord, došavši do razine od 2,373 trilijuna eura, objavila je talijanska središnja banka Bankitalia.

U usporedbi s ožujkom državni dug Italije porastao je za 14,8 milijardi eura, što je prije svega rezultat povećanja rashoda državne administarcije, koji su povećani za 13,9 milijardi eura.

Vodeća talijanska organizacija za zaštitu prava potrošača Codacons s tim je u svezi priopćila kako sada na glavu svakog stanovnika te zemlje otpada 39 tisuća eura državnoga duga, a na svaku obitelj više od 93 tisuće eura duga. „Sve se to događa u vrijeme pada BDP-a, pri čemu ekonomski pokazatelji po različitim sektorima – od trgovine do industrije – pokazuju negativnu tendenciju“, navodi Codacons.

Prema pokazateljima Europske komisije, 2018.g. državni dug Italije iznosio je 132,2% BDP-a, što je drugi po veličini takav pokazatelj u EU i jedan od najvećih u svijetu. Krajem svibnja EK je objavila da je Italija sada država čije se gospodarstvo najsporije razvija u EU. Prema najnovijim prognozama talijanski BDP u 2019.g.  porast će za samo 0,1%, a u 2020. za svega 0,7%. U 2018.g. rast je iznosio 0,9%.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like