Povratak Sirije u arapsku zajednicu: arapska „šestorica“ u Jordanu o zajedničkoj politici o Siriji

Geopolitika News je u svojoj analizi od 11. siječnja (vidi poveznicu ispod teksta) pisala o zabrinutosti Turske zbog sve otvorenijeg sučeljavanja njezinih i interesa ključnih arapskih država na bliskoistočnom prostoru, dok Ankara, istovremeno, i dalje ima vrlo složene odnose sa svojim vojnim saveznikom SAD-om.

Zoran Meter u spomenutoj analizi, pod naslovom „U Ankari raste nervoza: VOJNA OPERACIJA U SIRIJI U SJENI POGORŠANJA ODNOSA SA SAD-OM I ARAPSKIM ZEMLJAMA“, navodi: „U tom smislu poglavito skrećem pozornost na slijedeće: jačaju nastojanja ključnih arapskih zemalja – Saudijske Arabije, UAE i Egipta (ali i Izraela) da se počme s političkim približavanjem sirijskom predsjedniku Assadu iz više razloga. Prvo, ruska politička i vojna potpora Assadu, koja će ići do kraja, jamči njegov dugoročni ostanak na vlasti, a samim tim i rusku dugotrajnu vojnu nazočnost i politički utjecaj u toj zemlji; drugo, spomenute zemlje približavanjem Assadu (UAE su nedavno obnovili rad svog veleposlanstva u Damasku nakon njegovog zatvaranja 2012.g., kod Assada je u prosincu prošle godine boravio sudanski predsjednik, politički usko vezan za arapske monarhije Perzijskog zaljeva, Assadov prvi čovjek za sigurnost Ali Mamluk ovih je dana bio u Kairu i razgovarao s egipatskim kolegom, a uskoro putuje i u Rijad!) žele pokušati smanjiti utjecaj Irana na sirijsku vladu – nešto slično kao što Saudijska Arabija danas čini u Iraku – nudeći mu suradnju umjesto slanja sunitskih radikalnih boraca, u zamjenu za smanjenje Assadovog oslanjanja na Teheran; i treće, sve one, uključno i Izrael, upravo Tursku smatraju najvećim budućim regionalnim suparnikom, a ne toliko razvikani i izolirani Iran kojemu se lakše mogu vojno suprostaviti. Turska, naime, ima snažan utjecaj u arapskom svijetu kroz oslonac na Muslimansku braću i Katar, a kao sunitska država i ključna članica NATO saveza vrlo je neugodan suparnik, koji, osim toga, ima izgrađene partnerske odnose s Rusijom, a sve više i s Iranom – dakle – čvrste pozicije na svim stranama.“

I čini se da se stvari na Bliskom istoku kreću upravo u tom smijeru. Naime, u četvrtak, 31. siječnja, ministri vanjskih poslova šest arapskih država u Jordanu su održali „konstruktivni susret“, o čemu je izvijestilo  jordansko Ministarstvo vanjskih poslova, a informaciju prenijela katarska „Al Jazeera“.

Radi se o šefovima diplomacije Egipta, Saudijske Arabije, UAE, Kuvajta, Bahreina i, naravno, Jordana. Razgovarali su o regionalnim problemima, kao i mogućnosti zauzimanja jedinstvenog stava glede kriza na Bliskom istoku. Ministre je u audijenciju primio osobno jordanski kralj Abdullah II., koji je ukazao na važnost vanjskopolitičke koordinacije između arapskih država u riješenju regionalnih sukoba i sprječavanju kriza. Također je navedeno kako je jedna od tema današnjeg razgovora „šestorice“ bila je i uspostava diplomatskih odnosa sa Sirijom i povratak te zemlje u Arapsku ligu.

Podsjećamo: Sirija je iz Arapske lige izbačena u studenom 2014.g., a većina arapskih zemalja povukla je svoje veleposlanike iz Damaska i pokrenula gospodarski bojkot te zemlje. Saudijska Arabija, Katar i niz drugih arapskih zemalja (ali i nearapska Turska) pružale su vojnu i financijsku potporu sirijskim pobunjenicima koji su se borili protiv vlade predsjednika Bashara Assada. Službeni stav Arapske lige po pitanju Sirije za sada nije promjenjen i za ponovni prijam nužno je suglasje unutar članica te organizacije

Sirijski predsjednik Bashar Assad je 16. prosinca 2018.g. u Damasku razgovarao s predsjednikom Sudana Omarom Al-Bashirom, koji je time postao prvi arapski vođa koji je službeno posjetio Siriju još od 2011.g. Nešto ranije UAE donijeli su odluku o ponovnom otvaranju svog veleposlanstva u Damasku, kako bi „vratili odnose sa Sirijom u normalno stanje“.
Zoran Meter: U Ankari raste nervoza: VOJNA OPERACIJA U SIRIJI U SJENI POGORŠANJA ODNOSA SA SAD-OM I ARAPSKIM ZEMLJAMA

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like