Pozicijski rat pod Tripolijem: povlači li se Haftarova vojska?

U ponedjeljak, 29. travnja, saudijska panarapska televizija Al-Arabiya objavila je vijest o tome, da su libijske vladine snage napredovale u zoni Salah-al-Din u okolici Tripolija.

Potvrde tih informacija iz drugih izvora do danas nema. Međutim, činjenica je da se (sukladno i prognozama portala Geopolitika News) vojna ofanziva maršala Khalife Haftara – zapovjednika Libijske nacionalne vojske koja nadzire veliki dio zemlje, osim pojedinih zona na krajnjem sjevero-zapadu, uključno i glavnog grada Tripolija, susreće sa sve snažnijim i organiziranijim otporom vladinih snaga i njima odanih milicja i oružanih formacija. Te sange, među kojima i one otvoreno islamističkog predznaka, osim što se bore za vlastitu egzistenciju (koje im pod Haftarom nema), dobivaju pomoć i od strane vanjskih igrača koji podržavaju međunarodno priznatu (od strane UN-a) vladu premijera Sarraja. Zato vojno stanje na terenu, u okolici Tripolija, sve više poprima obilježja pozicijskog ratovanja s perspektivom dugotrajnog sukoba, u kojem niti jedna od sukobljenih strana ne može dobiti odlučujuću prednost.

Prema podacima UN-a, zonu sukoba već je napustilo desetke tisuća civila kojima prijeti usložnjavanje dopreme humanitarne pomoći. Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u borbama za Tripoli do sada je poginulo 278 osoba, a više od 1300 ih je ranjeno. Svoje domove morala je napustiti 41 tisuća ljudi, a mnogima koji to nisu učinili nužna je žurna humanitarna pomoć.

Podsjećamo: Haftarova ofanziva na Tripoli pokrenuta je 4. travnja, a 23. travnja objavljen je početak njezine druge faze s ciljem bržeg, konačnog ovladavanja glavnim libijskim gradom od strane Libijske nacionalne vojske. Zaoštravanje stanja oko Tripolija pojedini vojni izvori povezuju i sa skorim početkom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana (od 5. svibnja do 4. lipnja), kada se sukobljene strane, vjerojatno, moraju suglasiti oko „prinudnog primirja“. Haftarove snage se do toga datuma nadaju pod svoj nadzor staviti, ako ne čitavi Tripoli, onda barem njegovu međunarodnu zračnu luku, smještenu južno od glavnoga grada.

 

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like