Poznati berlinski muzej Madame Tussauds Trumpa bacio u smeće

Foto: welcome-to-berlin

Berlinska filijala znamenitog muzeja voštanih figura Madame Tussauds simbolički je „bacila u smeće“ američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Do sada je Trumpova voštana figura bila dio izložbenog eksponata zajedno s figurama Ronalda Regana i Baracka Obame,a sada je premještena u imitaciju kontejnera za smeće.

Snimak tog poteza berlinskog muzeja objavljen je na njihovom Instagramu, a vodstvo muzeja je objasnilo kako ova akcija predstavlja simbolički čin uoči američkih predsjedničkih izbora.

Ovdje treba naglasiti kako su djelatnici muzeja uvjereni da će Trump izgubiti izbore i „ustupiti mjesto slijedećem predsjedniku“.

Na kontejneru s Tumpom može se pogledati i natpis koji, kao parodija, podsjeća na slogane Trumpove izborne kampanje: „Bacite Trumpa, učinite Ameriku ponovo velikom“. Također, u kontejneru se nalaze i nadaleko poznate Trumpove fraze, poput „Fake News!“, „I love Berlin“ i „You are fired!“.

Rekli bismo, prilično riskantan potez poznatoga muzeja s obzirom na potpunu neizvjesnost rezultata američkih izbora koji se održavaju u utorak, 3. studenog. Ono što je u svezi njih jedino izvjesno je to, da se radi o najskupljim izborima u čitavoj američkoj povijesti, ali i to, da Amerikanci u strahu od građanskih nemira masovno kupuju oružje. Trgovci zadovoljno trljaju ruke, ali neće biti dobro ukoliko se to oružje aktivira od strane usijanih ili pomahnitalih glava.

U svakom slučaju, potez berlinskog muzeja je originalan i na svoj način duhovit. Ali iako se radi o slobodi govora, toliko aktualnoj u Europi proteklih dana u kontekstu objava karikatura proroka Muhameda od strane francuskih medija, teško je očekivati kako će se ovaj potez poznatoga muzeja svidjeti Donaldu Trumpu. A kome bi se i svidio, kada bi se našao na „Trumpovom“ mjestu – u figurativnom muzejskom smetlištu?
 

 

Komentari

komentar

You may also like