Poznati datum i mjesto održavanja summita Trump – Kim Jong-un

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski vođe Kin Jong-un svoj drugi summit mogli bi održati krajem veljače, objavio je medij Politici, pozivajući se na svoj izvor u Bijeloj kući.

Sasatanak bi se vjerojatno trebao održati u Vijetnamu 27. i 28. veljače. „Bit će to prvi put da se američki predsjednik dva puta susreće s vođom autoritarnog režima“, piše navedeni medij. Očekuje se da o datumu i mjestu summita Donald Trump izvjesti još danas.

Podsjećamo: dvojica čelnika prvi su summit održali 12. lipnja prošle godine, a odmah je nazivan i povijesnim iako se ništa povijesno, osim verbalne deeskalacije, nakon njega nije dogodilo: niti u smislu denuklearizacije Korejskog poluotoka, niti u smislu stvarnog poboljšanja odnosa Pjongjanga i Washingtona –američke sankcije protiv te zemlje i dalje su ostale na snazi. Neovisno o „nevjerojatnom napretku“, o kojem je nakon tog summita govorio Trump, Sjeverna Koreja nije smanjila opseg svog nuklearnog i raketnog programa. Na summitu je bilo dogovoreno da će Pjongjang izvršiti denuklearizaciju zemlje u zamjenu za jamčenje njegove sigurnosti sa strane SAD-a. Od samoga početka ta je formula „visila na vrlo tankoj niti“, jer se moglo pretpostaviti kako će kruti i više nego oprezni sjevernokorejski vrh u praksi američkim jamstvima teško povjerovati. Tim prije što su ista jamstva od strane SAD-a svojedobno dana i bivšem libijskom čelniku Gaddafiju u zamjenu za njegov odustanak od razvoja libijskog nuklearnog programa, na što je on i pristao, a dobro je znano kako je sve to na kraju završilo i po Gaddafija i po Libiju. Drugim riječima, pred čelnicima SAD-a i Sjeverne Koreje, preciznije – njihovim stručnim timovima, još je jako puno ozbiljnog posla da bi se o bilo kakvom stvarnom napretku moglo govoriti. Ali, u svakom slučaju, razgovarati je puno bolje nego si prijetiti međusobnim uništenjem.

 

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like