Poznati detalji akcije ubojstva „iranskog Oppenheimera“: iza svega stoji Izrael?

Postali su poznati detalji likvidacije iranskog nuklearnog fizičara Mohsena Fahrizadeha, čelnika Organizacije za istraživanje i inovacije pri iranskom Ministarstvu obrane, u Zapadnim medijima zvanog i „iranski Oppenheimer” (Robert Oppenheimer  bio je voditelj znanstvenog tima koji se proizveo atomsku bombu u SAD-u 40.-ih godina prošloga stoljeća). Prema američkom Ministarstvu financija, Fakhrizadeh je bio na čelu istraživačke tvrtke SPND koja razvija nuklearno oružje. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu za njega je 2018. godine rekao da je bio šef čitavog iranskog nuklearnog projekta.

Detalji razrađene akcije atentata na Mohsena Fahrizadeha postali su poznati, a prema tvrdnji iranskog državnog vodstva iza svega stoji Izrael, piše u nedjelju, 29. studenoga, britanski medij Daily Mail, pozivajući se na podatke iranskog novinara Mohammada Ahvaza.

Fakhrizadeh je ustrijeljen prošloga petka, 27. studenog, a u završnoj fazi operacije sudjelovalo je dvanaest agenata, koje Akhvaze naziva “vrlo vještim ubojicama”. Militanti, među kojima je bilo i nekoliko snajpera, bili su samo dio skupine od 62 zavjerenika. Preostalih 50 ljudi bilo je zaduženo za logistiku, rekao je iranski novinar, koji tvrdi kako je ove podatke dobio od iranske vlade.

Napad na Fakhrizadehov automobil dogodio se u blizini grada Absarda, 80 km sjeveroistočno od Teherana, na kružnoj cesti, u podnožju gusto pošumljenog bulevara koji vodi u Absarad.

“Likvidacijski tim” dugo je proučavao raspored rada i kretanja ovog znanstvenika, i znao je da će u petak ići iz Teherana u Absard. U gradu s oko 10 000 stanovnika mnogi bogati Teheranci stekli su drugi dom, a 59-godišnji Fakhrizadeh ondje je imao vlastitu vilu.

Na mjestu zasjede čekao ga je Hyundai Santa Fe s četvoro putnika, četiri motociklista i dva snajpera – zajedno s miniranim Nissanovim kamionetom. Pola sata prije dolaska Fakhrizadeova automobila s pratnjom (tri blindirana automobila) – na tom je mjestu isključena struja. Automobil s Fakhrizadehom nalazio se u sredini kolone. Kad je treći automobil njegove pratnje prošao točku koju je unaprijed odredio “eliminacijski tim”, Nissan koji je stajao na putu bio je dignut u zrak.
Snaga eksplozije bila je toliko snažna da su električni stupovi na cesti oštećeni, a krhotine prolazećih automobila rasute u radijusu od oko 300 metara.





Na automobil u kojem je bio Fakhrizadeh tada je pucalo 12 specijalnih agenata, uključujući i dva snajpera. Uslijedila je žestoka vatra između njegovih tjelohranitelja i napadača.

“Zapovjednik skupine ubojica izvukao je Fakhrizadea iz automobila, ustrijelio ga i pobrinuo se da bude ubijen”, tvrdi Akhvaze, dodajući, da su “likvidatori” nestali s mjesta napada bez gubitaka u svojim redovima.

Sam Mohsen Fakhrizadeh policijskim je helikopterom prebačen u obližnju bolnicu gdje je, prema službenoj verziji, preminuo od rane zadobivene u napadu. Osim njega ubijeno je i nekoliko tjelohrnitelja.





Prema navodima britanskog medija Daily Mail, jedan američki dužnosnik i još dvojica američkih obavještajnih službenika rekli su za New York Times kako iza specijalne operacije stoji Izrael.

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like