Prag „šokiran“ reakcijom Moskve na njegovo protjerivanje 18 ruskih diplomata

Reakcija Moskve na protjerivanje 18 ruskih diplomata iz ruskog veleposlanstva u Pragu pokazala se snažnijom nego što se očekivalo u Češkoj. To je u ponedjeljak, 19. travnja, najavio potpredsjednik vlade i šef češkog Ministarstva vanjskih poslova Jan Hamaček.

Prema njegovim riječima, Prag je očekivao da će Moskva poduzeti mjere odmazde. Međutim, “protjerivanje dvadeset čeških diplomata iz Moskve paralizirat će češko veleposlanstvo”. Primijetio je da je cijeli ekonomski odjel morao biti zatvoren, a jedino što nastavlja raditi je konzularni odjel. S tim u svezi, Hamaček je rekao da će s premijerom Andrejem Babišom (naslovna foto) analizirati prikladnost sljedećeg koraka s češke strane.

Dakle, događa se upravo ono što smo najavili u našoj danas objavljenoj vijesti (vidi poveznicu ispod teksta). Jasan put prema ubrzanoj degradaciji rusko-čeških odnosa na inicijativu Praga, koja vodi u smjeru neprijateljskog statusa između dviju država, slično onom koji već duže vrijeme postoji između Moskve i Varšave. Naravno, Prag to nije poduzeo na svoju inicijativu, o čemu govori i činjenica da su brojne zemlje EU puno opreznije kada je riječ o slijeđenju sankcijske politike prema Rusiji koju je nedavno pokrenuo američki predsjednik Joe Biden i na isto pozvao američke saveznike.

Rusija proglasila 20 čeških diplomata „persona non grata“

 





Komentari

komentar

You may also like