Pred istek ultimatuma: policija stala na stranu Pashinyana

Armenska policija je u utorak, 8. prosinca, pozvala pristaše oporbe na suzdržavanje od kršenja javnog reda i pravila suživota. Poziv se podudara s najavljenim akcijama prkosa od strane oporbenih snaga za današnji dan ukoliko premijer Nikol Pashinyan ne podnese ostavku.

Prošloga tjedna, 16 političkih stranaka je na narodnom skupu u Erevanu šefu vlade objavilo ultimatum: ili svojevoljno podnošenje ostavke do podne 8. prosinca, ili oporba počinje akcije građanskog neposluha blokadom ulica u svim važnijim gradovima zemlje.

S tim u vezi, armensko Ministarstvo unutarnjih poslova naglasilo je kako nitko nema pravo ograničavati slobodu izražavanja volje građana, ali prosvjednici moraju poštivati i prava drugih ljudi na slobodu kretanja. Zlouporaba prava i kršenje javnog reda blokiranjem ulica uključuje kaznu.

Podsjećamo: armenska oporba 3. prosinca odlučila je da kandidat za mjesto predsjednika prijelazne vlade bude bivši premijer i ministar obrane Vazgen Manukyan . Prema izjavama oporbe, Vazgen Manukyan obustavit će svoje stranačke aktivnosti čim postane premijer prijelaznog kabineta. Prethodno je obećao da neće sudjelovati na sljedećim parlamentarnim izborima i da se neće kandidirati za mjesto čelnika vlade na izvanrednim parlamentarnim izborima, koje oporba planira održati godinu dana nakon dolaska na vlast.

 

 





Komentari

komentar

You may also like