Pred summit NATO saveza u Bruxellesu: Rusija glavna prijetnja, Kina „na NATO radaru“

Američki ministar obrane Lloyd Austin, danas će se, po prvi put otkad je postao član Bidenove administracije, sastati s američkim NATO partnerima. Na dvodnevnom ministarskom sastanku predstavnici 30 zemalja članica NATO-a razgovarat će o brojnim problemima s kojima se suočava taj vojno-politički savez, izvijestio je u srijedu medij VoA.

“Mislim da je savez jak i ujedinjen i da svi znaju da SAD igraju vrlo važnu ulogu u NATO-u”, rekla je bivša američka veleposlanica u savezu Kay Bailey Hutchison za CNBC. Kazala je kako su i mnoga pitanja u vezi s Kinom koja Bidenova administracija pokušava riješiti također „na tapetu“ i u zajedničkim interesima NATO saveza. “Kini smo u posljednje dvije godine posvetili puno više pozornosti. Kina je uistinu na NATO radaru”, izjavila je Hutchinson.

Bidenova administracija u potpunosti mijenja pristup strategiji Donalda Trumpa osmišljenoj kroz sintagmu America First. Joe Biden je u svom nedavnom prvom vanjskopolitičkom govoru izjavio kako si SAD „ne mogu priuštiti da ostanu dalje od svjetske pozornice”, time jasno dajući do znanja kako namjerava usko surađivati sa svojim saveznicima i partnerima u rješavanju nagomilanih svjetskih problema. Taj pristup u sebi sadrži još oštriji stav prema Rusiji i podjednak pristup prema Kini kakav je zauzela prethodna administracija.

Dvodnevni summit NATO saveza, osim po pitanju povlačenja snaga iz Afganistana, prije svega će biti usmjeren na daljnje sprječavanje Rusije u „njenoj agresiji“, kako to formulira američka i službena politika NATO saveza, i na poteze koje s tim u svezi članice saveza moraju poduzeti. To je jučer nagovijestio i glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg (vidi poveznicu ispod teksta).

Stoltenberg: ako Rusija želi sukob – spremni smo!
Komentari

komentar

You may also like