Predizborna kampanja: Britanija se neće otvoreno miješati u sukob u Ukrajini, kaže Truss

Ujedinjeno Kraljevstvo ne bi trebalo otvoreno intervenirati u sukob oko Ukrajine i slati svoje brodove u Crno more kao pratnju baržama sa žitom, izjavila je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u ponedjeljak, 25. srpnja, tijekom televizijske debate na BBC-ju između kandidata koji se natječu za mjesto premijera te zemlje.

“Nisam spremna za izravno uplitanje Ujedinjenog Kraljevstva u sukob. Napravili smo puno, postali smo prva europska zemlja koja je Ukrajini poslala oružje, prvi smo uveli sankcije Rusiji. Pružamo (Ukrajini) pomoć u području pomorskog osiguranja kako bismo odvezli žito iz Odese nakon sporazuma (između Rusije i Ukrajine)” – izjavila je aktualna šefica britanske diplomacije.

Istodobno, Truss je kazala kako, budući da Ukrajina nije zemlja članica NATO-a, London ne bi trebao izravno koristiti svoje snage i sredstva za pomoć Kijevu, prenosi medij Eadaily.

Dana 25. srpnja održana je prva zajednička televizijska debata glavnih kandidata za mjesto britanskog premijera – bivšeg ministra financija Rishija Sunaka i aktualne ministrice vanjskih poslova Liz Truss.

Britanski The Telegraph je 23. srpnja izvijestio o namjeri Truss da temu odnosa s Ruskom Federacijom iskoristi kao dio izborne kampanje. Tako planira zaobići suparnika koji je sklon zauzeti neutralniji stav po pitanju vojne pomoći Ukrajini.

 





 

Komentari

komentar





You may also like