Predsjednica Europskog parlamenta: EU mora ubrzati integraciju zapadnog Balkana

EU bi trebala prestati izmišljati nove kriterije za pristupanje i umjesto toga ubrzati integraciju zapadnog Balkana u EU, izjavila je u utorak čelnica Europskog parlamenta, izvještava Anadolu Agency.

EU mora “razmisliti o načinima za ubrzanje procesa proširenja na zapadnom Balkanu” jer je stabilnost u “neposrednom susjedstvu vitalna” za stabilnost EU-a, rekla je Roberta Metsola, obraćajući se putem videa na konferenciji o integraciji u EU u bugarskoj prijestolnici Sofiji.

Metsola je naglasila potrebu da blok izvuče pouke iz ruskog rata u Ukrajini u kojem “muškarci, žene i djeca plaćaju konačnu cijenu u zaštiti domovine i u zaštiti demokracije u Europi”, a proces pristupanja vidi kao “snažno sredstvo za suprotstaviti se naporima zloćudnih stranih aktera.”

EU mora pokazati razumijevanje za zemlje zapadnog Balkana jer su one “predugo kucale na naša vrata”, istaknula je Metsola na konferenciji pod nazivom “EU susreće Balkanski forum: lekcija o Ukrajini – proširenje EU kao protuotrov ratu.

Potvrdila je da zemlje koje se žele pridružiti bloku moraju uložiti napore i provesti reforme kako bi se pridružile Europskoj uniji. S druge strane, upozorila je da EU “ne može nastaviti odugovlačiti i dodavati kriterije dok idemo dalje”.

Kao primjer, rekla je da je kredibilitet Europske unije narušen činjenicom da države članice bloka još uvijek nisu započele pristupne pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom unatoč tome što su ispunile zahtjeve EU.





Metsola je također pozvala na više koraka za dodjelu statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu jer bi im “integracija u EU donijela prijeko potreban i iščekivani dašak svježeg zraka za učinkovito prevladavanje prošlosti”.

Komentari

komentar





You may also like