Predsjednica Moldavije: Plinska kriza otkriva probleme u odnosima s Rusijom

Plinska kriza u Moldaviji razotkrila je probleme u odnosima Moskve i Kišinjeva (glavni grad Moldavije), rekla je predsjednica republike Maia Sandu jučer u intervjuu za TV kanal Moldova-1.

Komentirala je poteškoće s kojima se moldavsko izaslanstvo susrelo u pregovorima o cijenama plina. “Ugovor o plinu tiče se naših odnosa s Ruskom Federacijom. Očito ima ozbiljnih problema [u odnosima], ali i teme oko kojih je jednostavnije naći kompromis. Uvijek smo bili iskreni i govorili da nas zanima pragmatična i konstruktivna suradnja koja se temelji na međusobnom uvažavanju” rekla je predsjednica najsiromašnije europske zemlje.

Sandu tvrdi da su pregovori o plinu bili “vrlo teški”. Pojasnila je da je ugovor s Gazpromom istekao u vrijeme naglog rasta cijena plina u Europi. Novi uvjeti koje je predložio ruski plinski holding bili previše skupi za Moldaviju, tvrdi. Istodobno je napomenula da je Moskva napravila neke ustupke Kišinjevu i da republika ipak neće kupovati plin po tržišnim cijenama.

Moldavija u rujnu nije uspjela završiti pregovore o novom ugovoru za isporuku ruskog plina. Na tim pregovorima Kišinjev je tražio popust na plin. U tom razdoblju Gazprom nije mogao u potpunosti napuniti plinovod koji prolazi kroz teritorij Ukrajine. U ovoj situaciji moldavski parlament uveo je izvanredno stanje od 22. listopada do 20. studenog. Prošlog tjedna stranke su dogovorile produljenje ugovora o isporuci plina na pet godina, kao i otplatu duga. Nakon toga su u cijelosti obnovljene isporuke ruskog plina republici. Prema rezultatima pregovora, potpredsjednik moldavske vlade Andrei Spinu rekao je da će u studenom nova cijena plina za Moldaviju iznositi 450 dolara za 1000 kubičnih metara i da će varirati ovisno o situaciji na tržištu.

Sandu je, također, spomenula niz drugih problema u odnosima koje smatra ozbiljnima. Riječ je o ograničenjima oko izvoza moldavskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, sporazumima o socijalnim jamstvima moldavskim građanima koji rade u Rusiji i pitanju autonomnosti Pridnjestrovlja.

Sandu je kazala kako bi se moldavski ministar vanjskih poslova Nikolai Popescu trebao 17. studenog sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom. Također, u tijeku su pripreme za sastanak rusko-moldavskog međuvladinog povjerenstva za gospodarsku suradnju. “Za sada se ne planiraju sastanci na vrhu”, rekao je Sandu.
Komentari

komentar

You may also like