Predsjednica Sandu: Nema opasnosti od rata u Moldaviji dok Ukrajina pruža otpor

Predsjednica Moldavije Maia Sandu rekla je u petak da ne vidi opasnost od rata u Moldaviji dok se Ukrajina drži u ratu protiv Rusije, bez obzira na, kako je opisala, nastojanja Moskve da destabilizira njezinu zemlju, izvještava Reuters.

U pozivu na okupljanje u obraćanju parlamentu, Sandu je pozdravila otpor koji Ukrajina pruža Rusiji nakon invazije Moskve prije više od godinu dana i pozvala Moldavce da se ujedine u nastojanjima bivše sovjetske republike za pridruživanje Europskoj uniji.

“Nema opasnosti od rata u Moldaviji dok se Ukrajina bori”, rekla je Sandu parlamentu. “Želim uvjeriti naše građane da Moldavija sada nije ni u kakvoj opasnosti od rata. Ruska vojska ne može doći ovamo dok se Ukrajina odupire – i (tako) štiti Moldaviju. Zahvalni smo Ukrajincima na njihovoj hrabrosti i ljubavi prema slobodi”, naglasila je.

Moldavija, mala zemlja s 2,6 milijuna stanovnika stisnuta između Ukrajine i Rumunjske, suočava se s nizom problema – od energetske krize do rastućeg siromaštva i socijalnih napetosti koji su pogoršani ruskim ratom u Ukrajini.

Sandu je ponovila optužbe da Rusija želi destabilizirati Moldaviju, što Moskva poriče. Moldavska predsjednica rekla je da će Rusija, čije su snage stacionirane u odcijepljenoj moldavskoj regiji Pridnjestrovlju, nastaviti pokušavati destabilizirati njezinu zemlju “iznutra” i pohvalila policiju jer je blokirala pokušaje sijanja kaosa.

Moldavske vlasti uhitile su proteklih tjedana nekoliko navodnih proruskih aktivista za koje se smatra da su pokušavali ući u zemlju. Održano je i nekoliko prosvjeda u organizaciji proruske stranke u glavnom gradu Kišinjevu. “Sve dok sam ja predsjednica, Moldavija će se oduprijeti”, rekla je Sandu, moldavska predsjednica od 2020. godine.





“Moldavija bi 2030. trebala postati članica Europske unije”, naglasila je. “Pozivam sve političke snage da članstvo u Europskoj uniji postave iznad svih interesa i da bezuvjetno podrže ovaj pokret”, dodala je Sandu.

Ukrajina postavlja utvrde duž granice s Pridnjestrovljem





Komentari

komentar

You may also like