Predsjednica srpskog parlamenta u Moskvi: sprječit ćemo ulazak Kosova u Interpol, uz pomoć Rusije

Srbijanska vlada i dalje igra dvostruku igru: s jedne strane otvoreno nastoji ući u Europsku uniju (s vremenom, vjerojatno, i u NATO, za što sada, iz poznatih razloga s kraja 90.-ih godina prošlog stoljeća nema dovoljno snažnog političkog konsenzusa, a još manje potpore tamošnje javnosti), a s druge strane koristi Rusiju kada joj se god to prohtije, kako bi „urbi et orbi“ dokazala svoju čvrstu opredjeljenost u zaštiti nacionalnih interesa kada je u pitanju Kosovo i njegov status na međunarodnoj sceni, koji je ionako već definiran. Službeni Beograd, međutim, stalno želi ušićariti čim više političkih probitaka provedbom politike „podmetanja klipova“ u nastojanjima Kosova za priključenje najvažnijim međunarodnim institucijama i organizacijama, poput UN-a, UNESCO-a, a od sada, kako se čini, i Interpola.

Naime, predsjednica srpske Narodne Skupštine Maja Gojković je u svom današnjem govoru u ruskom parlamentnu izjavila, kako Srbija računa da će zajedno s Rusijom uspjeti sprječiti učlanjenje Kosova u Interpol.

„Moram izraziti zahvalnost Ruskoj Federaciji za poštivanje teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Republike Srbije. RF ne prizna jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i podupire našu poziciju u međunarodnim organizacijama. To je poglavito važno kada je riječ o UNESCO-u ili Interpolu. Kao što vi znate, ja se nadam kako ćemo zajednički sprječiti učlanjenje Kosova u Interpol. Nadam se kako ćemo i u buduće po tom pitanju imati aktivnu (rusku) potporu“, kazala je Maja Gojković u svom govoru pred zastupnicima ruske Dume, uoči zasjedanja rusko-srpske međuparlamentarne komisije.

Podsjećamo: osim Srbije i Rusije, kosovsku nezavisnost nisu priznali niti Kina, Indija, Brazil, Španjolska, Grčka, Slovačka, Rumunjska, Cipar i pojedine, više-manje egzotične države.

Od proglašenja nezavisnosti Kosovo je pristupilo u različite međunarodne organizacije, poput MMF-a, Svjetske banke, Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), FIFA-e i td. Nastojanja Prištine za ulazak u UNESCO i Interpol za sada ostaju bezuspješna. Sasvim sigurno i zbog pogoršanja globalnih geopolitičkih odnosa, u prvom redu onih između Rusije i SAD-a, gdje dvije zemlje sve snažnije „udaraju“ po interesima upravo one druge strane. A puna samostalnost Kosova, koja uključuje i njegovu aktivnu ulogu u svim ključnim međunarodnim organizacijama, i je, ponajviše (osim, naravno, samog Kosova) interes Sjedinjenih Država. Sve će to, uključno i pitanje Krima (kojeg najveći dio međunarodne zajednice ne priznaje kao sastavni dio Ruske Federacije iako je to, poput Kosova, činjenica oko koje je besmislen bilo kakvi stvarni politički spor i dijalog  izvan dnevno-političke prakse i propagande), prije ili kasnije doći na dnevni red prigodom reguliranja odnosa između najvećih svjetskih sila. A do tada će se nastaviti i ovakvi izleti i izjave visokopozicioniranih srpskih političara, poput, danas, Maje Gojković.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like