Predsjednički kandidat Francois Fillon: Rusija se neće povući, a sukob može dovesti do katastrofe

Nakon što je Reuters danas objavio riječi predsjedničke kandidatkinje za položaj francuske predsjednice Marine Le Pen, u kojima ona predviđa „smrt“ Europske unije (http://geopolitika.news/vijesti/merine-le-pen-prorekla-smrt-europske-unije/), Geopolitika.News prenosi i dio danas objavljenog intervjua drugog francuskog predsjedničkog kandidata Francoisa Fillona za njemački medij Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

U njemu Fillon navodi kako je nužno čim prije ukinuti gospodarske sankcije protiv Rusije, čak i ukoliko Njemačka na to gleda drukčije. „Smjer prema sukobu može dovesti do katastrofe. Rusi neće ići na ustupke. To je narod koji ne podvija glavu zbog gospodarskih sankcija. Ja ne tvrdim kako Rusi nisu činili pogreške. Samo govorim da smo mi koristili nervozne metode“, kazao je Fillon u intervjuu.

Prema njegovim riječima, oni koji zahtijevaju povrat Krima Ukrajini preferiraju „željeno za moguće“. „Rusija nikada neće vratiti Krim. Tri četvrtine stanovništva Krima su Rusi. Stanje na istoku Ukrajine je nešto potpuno drugo. Onaj tko zna povijest Krima, razumije da je usporedba (oko Krima i Donbassa, op. GN.) nemoguća“, izjavio je kandidat za francuskog predsjednika Francois Fillon.

Francois Fillon glasno govori ono što na Zapadu zapravo svi jako dobro znaju, uključno i tamošnje političke elite. Stvar se svodi jedino na to do kada će se proturuska retorika i sankcije nastaviti koristiti kao argument daljnjeg pritiska na Rusiju s ciljem  provociranja promijena njezine vanjske (ali i unutarnje) politike bilo demokratskim putom bilo izazivanjem revolucionarnih promjena. Zapad (u prvom redu SAD –  jer će Bruxell svoje odluke po tom pitanju sasvim sigurno sinkronizirati s onim američkim, kao što je to činio od samog početka sukoba s Rusijom) će to u svakom slučaju činiti do onog trenutka dok ne procjeni kako je sukob s Rusijom po njega samog postao više štetan nego koristan. A to još uvjek nije slučaj, neovisno o gospodarskim štetama koje i na Zapadu, prije svega u EU, nedvojbeno postoje i koje nisu ni malo beznačajne.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like