Predsjednički kandidati jedan drugom zaprijetili sudom

Aktualni američki predsjednik Donald Trump optužio je svog protukandidata na jučer održanim predsjedničkim izborima za prijevaru. Izjavio je kako demokrati nepošteno broje glasove i krivotvore rezultate zahvaljujući dopisnim glasovima, poslanih preko pošte. Trump se zato namjerava obratiti Vrhovnom sudu, kako bi osigurao transparentne rezultate ovih izbora.

„Demokrati žele kroz sud promijeniti tijek izbora. To je prijevara prema američkom narodu! Istinu govoreći, mi smo pobijedili na ovim izborima. Ključne države – su republikanske! Zato ćemo se obratiti Vrhovnom sudu, kako bismo stavili točku na prijevaru demokrata. Mi smo već pobijedili i to je razvidno!“, izjavio je Donald Trump.

S druge strane izborni stožer demokratskog kandidata Joe Bidena također namjerava kroz sud osigurati brojenje biračkih listića, pristiglih poštom. Odvjetnici demokrata spremni su omesti Trumpa u njegovu proglašenju pobjede. Demokrati su kritizirali Trumpovu izjavu o njegovoj pobjedi i da se daljnje brojanje glasova može zaustaviti. Takve riječi u Bidenovom izbornom stožeru smatraju željom za oduzimanje demokratskih prava Amerikancima.

Ovdje moramo dodati slijedeće:

Bilo tko od ove dvojice predsjedničkih kandidata na kraju odnio pobjedu, grubo rečeno – polovica američkih građana rezultate izbora smatrat će nelegitimnim, pa se već sada može konstatirati kako je ovo, što se upravo događa, najlošija i najopasnija varijanta po SAD. Ovakav, javno izražen raskol unutar američkog društva i dobro naoružanih ljudi, od kojih je tko zna koliki dio njih spreman na sve i beskompromisno nastrojen prema suprotnoj strani, teško može završiti bilo čim pozitivnim. Za SAD je najbolja moguća varijanta bila da je jedan od dvojice kandidata osvojio premoćnu pobjedu, koja bi mu omogućila slobodnije i jednostavnije provođenje svog političkog programa. Ovako sve (p)ostaje krajnje neizvjesno i u  konačnici će dodatno destabilizirati ionako snažno uzdrman američki politički i  društveni sustav.

S druge strane Atlantika, u Europskoj uniji s neizvjesnošću se prati razvoj stanja u SAD-u i nitko se ne usuđuje izlijetati s bilo kakvim uranjenim izjavama. Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnost Josep Borrell izjavio je samo kako je EU privržena transatlantskom partnerstvu, tko god u Washingtonu ovladao Ovalnim uredom.





 

Komentari

komentar





You may also like