Predsjednik Europske komisije oštro o Turskoj: ‘Turska se pretvara u državu jednog čovjeka’

U Turskoj je primjetan „oštar zaokret od europskih vrijednosti“. Njemačka kancelarka, a također i šefovi ostalih europskih vlada (usporedite s Hrvatskom, op. ZM.) moraju jasno reći turskom predsjedniku, kako njegova politika nije u skladu s temeljnim europskim vrjednostima i kako on na taj način ne pridonosi pregovorima vezanim za ulazak Turske u Europsku uniju, štoviše, čini ga faktički nemogućim. To je uoči 23. svibnja predviđenog susreta njemačke kancelarke Merkel i turskog predsjednika Erdogana izjavio predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz, a prenosi njemački DW.

Schultz navodi kako se Turska nalazi na putu izgradnje „države jednoga čovjeka“ pod rukovodstvom Erdogana. Na djelu je „kombinacija neviđenog političkog pritiska, pod kojim je parlament usvojio odluku o ukidanju zastupničkih prava, a također i „samovoljni odlazak“ bivšeg premijera Davutoglua (s kojim je, da podsjetimo, EU komisija u Bruxellessu i vodila dugotrajne pregovore i na koncu sklopila dogovor glede rješavanja izbjegličke krize po načelu – „vama jedan naš, a nama jedan vaš“, uz obilatu financijsku potporu Ankari i pristanak na ukidanje viza turskim državljanima (istina, uz određene preduvjete, op. ZM.).

Međutim, Martin Schultz ne smatra dogovor s Turskom kao grešku jer bi, u protivnom, „konačnu cijenu platile izbjeglice“: „Nama treba kvalitetan dogovor. Zato ćemo mi i dalje raditi s Turskom, međutim, šutiti mi više nemamo prava.“

Ovakve izjave najviših predstavnika Europske unije jasno ukazuju na disproporciju stavova EU i riječi hrvatskog državnog vrha, pa i samoga prijama turskog predsjednika prigodom njegovog nedavnog dolaska u Zagreb. O tome, kao i o imidžu hrvatske države, a još više o njezinim istinskim nacionalnim interesima, državni vrh bi morao voditi puno više računa, a ne dozvoljavati da se Hrvatsku tretira kao pukog izvršitelja tko zna čijih sve naloga i zamisli koje su oprečne i hrvatskim interesima i, ako hoćete, hrvatskoj tradiciji i kulturno-civilizacijskom krugu kojemu hrvatski narod pripada.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like