Predsjednik Europskog vijeća: „Amerika se vratila“

“Amerika se vratila”, izjavio je kasno sinoć predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, koristeći slogan iz kampanje Joea Bidena nakon što je bivši predsjednik Donald Trump povukao Washington iz nekoliko multilateralnih sporazuma i “u nekom trenutku čak prijetio napuštanjem NATO-a”, izvješćuje danas Reuters.

Prema Michelu, “to znači da opet imamo vrlo snažnog partnera za unapređivanje multilateralizma, što je velika razlika od Trumpove administracije.”

Predsjednik Europskog vijeća također je kazao kako je ideja vraćanja multilateralizma “više od slogana, to je priznanje da je za rješavanje problema potreban globalni pristup, bilo da se radi o lancima opskrbe cjepivima Covid-19 ili pravednijim porezima na dobit u digitalnom dobu”.

Kazao je kako bi trodnevni sastanak čelnika G7 u Cornwallu, u Engleskoj, mogao označiti “veliku prekretnicu” koja će pokazati snažnu političku predanost obećanjima vlada za bolju obnovu nakon gospodarskog poremećaja izazvanog pandemijom koronavirusa. Ovo će biti i prilika “za ublažavanje pritiska koji doživljavaju liberalne demokracije”.

Dalje je ukazao kako se očekuje rasprava u G7 o “potrebi aktivnijeg pristupa Zapada u obrani svojih vrijednosti ususret rastu Kine i asertivnosti Rusije”.

Izvijestio je i da je prošlog ponedjeljka telefonski 90 minuta razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da mu je kazao kako “Moskva mora promijeniti svoje ponašanje ako želi poboljšati odnose s 27 zemalja EU”.
 

 

Komentari

komentar

You may also like