Predsjednik Europskog vijeća u Kijevu: “Povijest neće zaboraviti ratne zločine”

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel obećao je europsku solidarnost s Ukrajinom tijekom iznenadnog posjeta Kijevu u srijedu i rekao da se pravda mora zadovoljiti za navodne ruske ratne zločine, izvještava Reuters.

Michel, čelnik Europskog vijeća, koje predstavlja 27 država članica Europske unije, posjetio je grad Borodjanku sjeverozapadno od Kijeva prije nego što je u glavnom gradu razgovarao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Ukrajina sumnja da su ruske trupe počinile zločine u Borodjanki i Buči, drugom gradu u blizini glavnog grada. Moskva poriče da je ciljala civile i opisao je optužbe kao izmišljene od strane Kijeva kako bi opravdao dodatne sankcije protiv nje.

“Nema riječi… da objasnim što osjećam. To su zvjerstva, ovo su ratni zločini. Mora se kazniti. Bit će kažnjeno”, rekao je Michel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim u Kijevu.

Zasebno je rekao na Twitteru: “Povijest neće zaboraviti ratne zločine koji su ovdje počinjeni… Ne može biti mira bez pravde.”

Michelovo putovanje uslijedilo je nakon posjeta predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, visokog predstavnika Europske unije za vanjsku politiku Josepa Borrella i predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole.
“Niste sami”, rekao je Michel, hvaleći hrabrost ukrajinskog naroda. “Mi smo uz vas i učinit ćemo sve što je moguće da vas podržimo i osiguramo da Ukrajina pobijedi u ratu.”

 

Zelenski traži embargo na naftu i plin

Michel je rekao da je EU Ukrajini već dostavila 1,5 milijardi eura vojne opreme, kao i da je uvela sankcije Rusiji, ali da će tražiti više načina za odgovor na rusku invaziju 24. veljače.

“Uvjeren sam… da ćemo prije ili kasnije ciljati na naftu i plin”, rekao je, ne iznoseći detalje.

Države EU podijeljene su oko toga hoće li uvesti embargo na rusku naftu ili plin, a Njemačka je među zemljama koje uvelike ovise o uvozu energenata iz Rusije.
Zelenski je pozdravio “politički signal” koji je Michel poslao posjetom Borodjanki, ali je pozvao Bruxelles da pojača pritisak sankcijama na Rusiju i pozvao na “potpuni energetski embargo uključujući uvoz nafte i plina”.

Pozdravio je šesti paket sankcija koji priprema EU, ali je dodao: “Nafta bi trebala biti dio šestog paketa. Bez toga će ovaj paket biti prazan, neće biti dovoljno moćan.”

Zelenski je kazao da su on i Michel također razgovarali o odgovorima koje je Ukrajina dostavila na upitnik o usklađenosti s kriterijima EU-a koji se smatra polazišnom točkom Ukrajine u njenom nastojanju za članstvo u EU.

Komentari

komentar

You may also like