Predsjednik FIFA-e brani Katar od zapadnog ‘licemjerja’

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino u subotu je branio Katar od onoga što je nazvao zapadnim “licemjerjem” u jeku kritika na račun domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. u toj zaljevskoj zemlji, javlja Anadolu.

Globalni turnir trebao bi se otvoriti u Kataru u nedjelju i trajati do 18. prosinca. Doha se našla pod sve većim europskim kritikama zbog zabrane alkohola na tribinama stadiona i zbog pitanja prava radnika migranata.

“Bit će … više od 200 mjesta gdje možete kupiti alkohol u Kataru i preko deset fan zona, gdje više od 100 000 ljudi može istovremeno piti alkohol”, rekao je Infantino i dodao: “Osobno mislim da ćete preživjeti ako vam tri sata u danu nije dozvoljeno ispijanje piva.” “Radne okolnosti u Kataru su bolje od onih s kojima se susreću europski imigranati”, rekao je Infantino na konferenciji za novinare u glavnom gradu Katara. “Europa bi trebala prestati s kritikama i usredotočiti se na poboljšanje uvjeta svojih migranata”, rekao je. “Za ono što smo mi Europljani radili posljednjih 3000 godina, trebali bismo se ispričavati sljedećih 3000 godina prije nego što počnemo davati moralne lekcije.”

Infantino je rekao novinarima da zna kakav je osjećaj biti diskriminiran i dodao: “Danas se osjećam Katarcem, Danas se osjećam Arapom. Danas se osjećam Afrikancem. Danas se osjećam homoseksualcem. Danas se osjećam invalidom. Danas se osjećam (kao) migranti radnici”, kazao je i nastavio: “Naravno da nisam Kataranin. Naravno da nisam Arap. Nisam Afrikanac. Nisam homoseksualac. Nisam invalid. Osjećam se tako jer znam što znači biti diskriminiran, biti maltretiran. Kao stranac u stranoj zemlji. Kao dijete su me maltretirali – jer sam imao crvenu kosu i pjege, plus bio sam Talijan pa zamislite.”

Predsjednik FIFA-e istaknuo je kako je Katar suverena država i ne treba preporuke izvana oko prava radnika. “Ponosan sam na sve koji su pridonijeli ovom događaju”, rekao je Infantino.

 





Komentari

komentar

You may also like