Predsjednik Haitija ubijen u svom domu preko noći

Pod još nerazjašnjenim okolnostima u svom domu u sitne jutarnje sate ubijen je predsjednik Haitija Jovenel Moise, a ozbiljno je ranjena njegova žena, prenosi AP.

Premijer Claude Joseph nazvao je čin “nehumanim, gnjusnim i barbarskim”. Kazao je kako je aktivirana policija i vojska kako bi zaštiti palaču vlade. “Demokracija i republika će pobijediti”- kazao je premijer.

Jovenel Moise (53) na vlasti je od veljače 2017. kada je odstupio Michel Martelly. Moise je imao mnogo protivnika. Nakon pet godina nisu se održali izbori kako je trebalo biti, već je Moise odlučio vladati još jednu godinu. Val prosvjeda je tada, početkom ove godine, zahvatio ionako nestabilnu zemlju, a neki protesti su bili nasilni, dok su prosvjednici bili naoružani.

Haiti se još nije oporavio od razornog potresa iz 2010. u kojem je život izgubilo 200 tisuća Haićana te uragana iz 2016. Više od 60% stanovništva živi s manje od 2 dolara dnevno. Kritičari su optuživali Moiseja za beskrupuloznu korupciju. Sam Moise je početkom godine kazao da se sprema nasilno svrgavanje njegove vlade, ali i atentat. Sada se i dogodio.

Premijer je kazao kako se radi o naoružanoj i još neidentificiranoj skupini “specijalaca” te da su neki od njih govorili španjolski. Španjolski nije učestali, ni služeni jezik na Haitiju već su to haićanski kreolski jezik te francuski jezik. Premijer je rekao da iza napada stoje “strani elementi”, prenosi AFP.

 





Komentari

komentar

You may also like