Predsjednik Iračkog Kurdistana traži dijalog s Bagdadom i kaže kako referendum neće iscrtati državne granice!

Geopolitika.News u svojoj prošlotjednoj analizi napisala je slijedeće: „… logično je očekivati kako će kurdski čelnik Barzani u dogledno vrijeme i sam otići u Bagdad i moliti za što povoljnije uvjete vlastite kapitulacije… nije za očekivati samoubojstveni čin Bazanija… Jer osim golemih gospodarskih i financijskih gubitaka koji Iračkom Kurdistanu prijete u slučaju proglašenja nezavisnosti, još su opasniji oni koji prijete sigurnosnom destabilizacijom čitavog Iraka, a onda i regije. .. sve će ipak ovisiti o Masudu Barzaniju i njegovom „blefu“, tj. granice do koje je on spreman ići za očuvanje svoje vlasti, kao i od elita koje iza njega stoje i od Barzanija žele učiniti „oca nacije“. A u ovakvim regionalnim i međunarodnim okolnostima, Barzani vrlo lako od „oca nacije“ može prerasti u „nacionalnog tragičara“ s golemim posljedicama po Kurde, koji od njega sada puno očekuju i u Turskoj i u Iranu i u Siriji..“

I čini se kako smo iznova točno predvidjeli!

Naime, predsjednik Iračkog Kurdistana Masud Barzani, u utorak na veče, u svom televizijskom nastupu, pozvao je iračkog premijera Haidera al-Abadija na početak dijaloga o pitanjima koja „ih dijele“, izvjestila je agencija AFP.

„Pozivam gospodina Haidera al-Abadija i druge (državne službenike Iraka) da ne zatvaraju vrata dijaloga jer će taj dijalog riješiti probleme“, kazao je čelnik Iračkog Kurdistana.

„Referendum neće označiti granicu (između Kurdistana i Iraka) i de facto je neće nametnuti“, kazao je Barzani.

Podsjećamo, 25. rujna, irački premijer  Al-Abadi izjavio je kako Bagdad neće pregovarati s Erbilom o odcjepljenju te iračke sjeverne autonomne regije nakon referenduma i ponovo ga je proglasio nezakonitim. Sinoćnja izjava Masuda Barzanija je u proturječju i s njegovim nedavnim intervjuom BBC-ju, kada je izjavio kako će Kurdi „sami iscrtati svoje granice“ u slučaju nepriznavanja rezultata referenduma o nezavisnosti Iračkog Kurdistana. A Bagdad je upravo to već više puta jasno naglasio i uoči i nakon referenduma.

Zoran Meter: ANALIZA STANJA OKO REFERENDUMA U IRAČKOM KURDISTANU – KURDI OPET IZIGRANI!

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like