Predsjednik Južne Afrike: NATO je kriv za rat u Ukrajini

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa okrivio je NATO za rat u Ukrajini i rekao da će se oduprijeti pritiscima da osudi Rusiju, izvještava Al Jazeera.

Predsjednik je u četvrtak rekao u parlamentu: “Rat se mogao izbjeći da je NATO tijekom godina poslušao upozorenja svojih čelnika i dužnosnika da će njegovo širenje na istok dovesti do veće, a ne manje, nestabilnosti u regiji”. No, dodao je kako Južna Afrika “ne može odobriti upotrebu sile i kršenje međunarodnog prava”.

Ramaphosa je također otkrio da ga je Putin osobno uvjeravao da pregovori napreduju. Južnoafrički čelnik rekao je da još nije razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, ali da to želi. Ramaphosa je danas rekao da je od Južne Afrike zatraženo da posreduje u sukobu Rusije i Ukrajine. Nije rekao tko ga je zamolio da intervenira. “Postoje oni koji inzistiraju da bismo trebali zauzeti vrlo neprijateljski stav prema Rusiji. Pristup koji ćemo zauzeti umjesto toga je inzistiranje na tome da treba postojati dijalog”, dodao je Ramaphosa.

Njegova stranka Afričkog nacionalnog kongresa, koja upravlja Južnom Afrikom od kraja aparthejda 1994., imala je jake veze s bivšim Sovjetskim Savezom, koji je obučavao i podržavao aktiviste protiv aparthejda tijekom Hladnog rata. Iz tog razloga, vodstvo Južne Afrike je ponekad kritizirano od strane ruskih suparnika na Zapadu. Južna Afrika ima veću razinu diplomatskog utjecaja u odnosu na svoju gospodarsku veličinu. Ramaphosa je rekao da povijesno odbijanje Južne Afrike da zauzme stranu znači da im se “neki obraćaju oko uloge posrednika”. Nadodao je kako se “nikada ne želimo pretvarati da imamo veliki utjecaj koji imaju neke druge zemlje, ali nam se svejedno obraćaju. Osuditi jednu stranu isključilo bi nas iz uloge posrednika koju bismo mogli odigrati”, dodao je.

Komentari

komentar





You may also like