Predsjednik Južnoafričke Republike proglasio ‘stanje katastrofe’ zbog nestašice struje

Energetski sektor u Južnoafričkoj Republici bori se s nizom izazova, poput nedostatka proizvodnih kapaciteta, zastarjele infrastrukture, ovisnosti o ugljenu te korupcije i lošeg upravljanja unutar državnog elektroprivrednog poduzeća Eskom. Ovi problemi doveli su do čestih nestanaka struje koji su uzrokovali poremećaje i financijske gubitke za poduzeća.

Predsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa u četvrtak je proglasio “stanje katastrofe” u cijeloj državi zbog energetske krize, istaknuvši da ona predstavlja egzistencijalnu prijetnju južnoafričkom gospodarstvu i društvu, prenosi Reuters.

“Pogođeni smo jakom energetskom krizom, čije je sjeme posijano prije mnogo godina”, rekao je Ramaphosa u svom godišnjem obraćanju parlamentu o stanju nacije. Posrnula državna kompanija Eskom provodi najgore redukcije struje u povijesti Južnoafričke Republike. Očekuje se da će redukcije ove godine smanjiti gospodarski rast za dva postotna boda u najindustrijaliziranijoj zemlji Afrike.

Raste pritisak na Ramaphosu da donese mjere kako bi pomogao kućanstvima i poduzećima da se suoče s višesatnim dnevnim redukcijama. Proglašenjem stanja katastrofe vlada dobiva dodatne ovlasti kako bi odgovorila na krizu. Primjerice, omogućen je ubrzani postupak javne nabave i ubrzava se uvođenje novih propisa. Isti je mehanizam korišten za vrijeme pandemije covida-19.

Komentari

komentar





You may also like