Predsjednik Kongresa upozorio na nespremnost SAD-a za rat s Kinom zbog Ukrajine

Početkom siječnja ove godine izabrani novi predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa, republikanac Michael McCaul, osvrnuo se na složeno stanje u indopacifičkoj regiji zbog rastuće opasnosti od oružanog sukoba s Kinom i pritom oštro kritizirao politiku aktualnog predsjednika SAD-a Joe Bidena.

McCaul je u intervjuu za Fox News kazao kako je pod predsjednikom Bidenom rizik oružanog sukoba s Kinom velik, upozoravajući na mogućnost Kineske invazije na Tajvan.

“Moramo biti spremni za ovo. Mislim da se to može dogoditi dok je Biden na funkciji, a on pokazuje slabost. Postoji vrlo velika mogućnost da vidimo sukob s Kinom u Tajvanu i Indo-Pacifiku.” kazao je McCaul.

Kao potvrdu teze „o slabosti Bidenove politike“, predsjednik Kongresa navodi povlačenje američkih snaga iz Afganistana, ali i rusko pokretanje vojne intervencije u Ukrajini.

Također se osvrnuo i na prethodnu izjavu načelnika Zapovjedništva zračne mobilnosti američkih zračnih snaga, generala Mike Minihana, koji je pozvao svoje podređene časnike da se pripreme za rat s Kinom, koji će, prema njegovim procjenama i „intuiciji“, započeti 2025. godine. Podijelio je dopis – dostupan Fox Newsu – u kojem je napisao slijedeće: “Nadam se da sam u krivu. Ali moja intuicija mi govori da ćemo se boriti 2025. godine.”

To je upozorenje američkog generala predsjednik Kongresa McCaul komentirao riječima: “I ja se nadam da je u krivu, ali mislim da je nažalost u pravu.”





U isto vrijeme, u SAD-u raste zabrinutost da bi američka potpora Ukrajini mogla potkopati spremnost američke vojske u slučaju sukoba s Kinom u bliskoj budućnosti, na što je prošli tjedan upozoreno i u novom izvješću američkog Centra za strateške i međunarodne studije – CSIS (vidi poveznicu ispod teksta).

Prema McCaulu, SAD će ostati bez precizno navođenih projektila i napredne tehnologije za manje od tjedan dana ako SAD uđu u sukob s Kinom jer je “naša industrijska obrambena baza uništena”.

Kongresnik Adam Smith iz Odbora za oružane snage Zastupničkog doma također je kazao za Fox News da je s globalnim napetostima i situacijom oko Ukrajine spremnost američke vojske veliki problem.





“Ovo je ogromni problem. Nemamo industrijsku bazu. Nemamo priliku izgraditi ovu industrijsku bazu,” – kazao je kongresnik.

Američko izvješće tvrdi da njihove zalihe oružja nisu dovoljne za sukob s Kinom oko Tajvana

 

Komentari

komentar

You may also like