Predsjednik Litve poziva NATO da premjesti trupe na istočni front

Uz rastuće napetosti između Rusije i NATO-a, vojni blok predvođen SAD-om trebao bi premjestiti trupe u istočnu Europu što je prije moguće i razviti akcijski plan za borbu protiv svake agresije iz Moskve, rekao je danas litavski predsjednik Gitanas Nauseda, prema ukrajinskom Interfaxu.

Također, predsjednik ove baltičke zemlje tvrdi da zapadne zemlje moraju razviti jasan plan djelovanja kako bi se izborile protiv “gubitka ravnoteže u regiji” i sve većeg broja ruskih vojnika na granici s Ukrajinom. “NATO bi trebao odgovoriti ne samo koncentriranjem svojih trupa na istočnoj bojišnici, već i jačanjem svojih vojnih sposobnosti. Osim toga, moramo imati i razvijen jasan scenarij A, scenarij B, scenarij C”, objasnio je Nauseda.

Dodao je kako bi NATO trebao početi razgovarati o sigurnosti regije u cjelini, a ne samo o pojedinačnim zemljama, kako bi mogao razviti “široki odgovor” na istočnoeuropskoj razini u slučaju sukoba s Rusijom. “Tako da više ne razgovaramo samo o ukrajinskoj, poljskoj ili litavskoj situaciji odvojeno, nego da imamo raspravu o regionalnoj sigurnosti u cjelini”, naglasio je predsjednik.

Nausedin poziv na stacioniranje većeg broja ljudstva NATO-a u istočnoj Europi slijedi upravo nakon prijedloga Moskva u kojima se zahtijevaju jamstva da NATO i EU neće širiti trupe i vojnu opremu na istok. Nacrt moskovskog dokumenta s pravno obvezujućim sigurnosnim jamstvima predložen je nakon video sastanka između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Joea Bidena. Naime, Zapad je usredotočen na optužbe da Moskva gomila vojnike na granici s Ukrajinom. Nakon sugestija više zapadnih medija da je sukob “iza ugla”, NATO je pojačao svoju retoriku, prijeteći Rusiji jakim ekonomskim sankcijama. Kremlj je više puta demantirao izvješća o skoroj ofenzivi.

Komentari

komentar





You may also like