Predsjednik samoproglašene „Republike Nagorno Karabah“ može zatražiti službeno priznanje od strane Armenije

Predsjednik samoproglašene „Republike Nagorno Karabah“, azerbajdžanskog državnog teritorija većinski nastanjenog etničkim Armencima, koji su proglasili svoju nezavisnost (koju nitko u međunarodnoj zajednici nije priznao) tijekom raspada SSSR-a i rata koji se vodio od 1992.-1994.g. – Arayik Harutyunyan, izjavio je u nedjelju, 11. listopada, kako se dogovoreni prekid vatre u Karabahu ne poštiva.

Ukoliko se „u slijedećih dan-dva“ stanje u regiji ne promijeni Arayik Harutyunyan obratit će se vladi u Erevanu s molbom za priznanje nezavisnosti „RNK“.

Naglasio je, kako će nepoštivanje prekida vatre biti direktni dokaz da se u regiji vodi rat ne između Azerbajdžana i Karabaha, već da se u pozadini kriju puno opasniji procesi za čovječanstvo. Pri tom je postavio pitanje, „koliko će formirana koalicija između Azerbajdžana, Turske i terorista uvažavati posredništvo Rusije“ i pozive međunarodnih struktura za prekid vatre?

Podsjećamo: preksinoć je u Moskvi, na razini ministara vanjskih poslova Armenije i Azerbajdžana i uz nazočnost ruskog šefa diplomacije Sergeya Lavrova postignut sporazum između sukobljenih strana o primirju i daljnjim koracima oko pokretanja dijaloga za konačno rješenje problema (vidi poveznicu ispod teksta). Danas su Baku i Erevan jedni druge optuživali za kršenje dogovorenog prekida vatre. Erevan je optužio azerbajdžansku vojsku da je sinoć bombardirala administrativno središte Nagorno Karabaha Stepanakert, dok je Baku optužio armensku vojsku za bombardiranje njegovih pograničnih gradova.

Danas je azerbajdžanski predsjednik Ilham Aliyev izjavio kako potpisano primirje u Moskvi u cijelosti ocjenjuje pozitivno, jer se u izjavi nakon pregovora govori o njegovim humanitarnim obvezama, a također i zato što „počinju pregovori između Armenije i Azerbajdžana i potvrđuje se nezamjenjivost pregovaračkog formata“, što je bila „pozicija Azerbajdžana“.

TOP VIJEST: Putin uspio zaustaviti rat Armenije i Azerbajdžana u Nagorno Karabahu?





 

 





Komentari

komentar

You may also like