Predsjednik Tadžikistana pozvao susjedne zemlje da naprave “sigurnosni pojas” oko Afganistana

Tadžikistanski predsjednik Emomali Rahmon pozvao je zemlje članice Šangajske organizacije za suradnju (SCO) i Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB) da stvore pouzdani sigurnosni pojas oko Afganistana s obzirom na rizik od katastrofalnog razvoja situacije u toj zemlji.

“Snažno pozivam sve partnere da stvore pouzdan sigurnosni pojas oko Afganistana kako bi zaustavili moguće širenje terorističkih skupina u regiji država SCO-a i ODKB -a. Trenutni razvoj događaja i velik rizik od još goreg stanja potvrđuju da je nužno pomoći zemljama koje graniče s Afganistanom. Jer cijeli teret negativnih utjecaja nakon povlačenja međunarodne koalicije bit će stavljen na susjedne afganistanske zemlje”, rekao je tadžikistanski predsjednik na sastanku čelnika SCO-a i ODKB -a u Dušanbeu, a prenosi TASS.

“Suprotno njihovim navodima, talibani stvaraju islamski emirat s pravilima koja ne odgovaraju modernom dobu, a vladu koju su formirali čine samo njihovi članovi”, naglasio je Rahmon. “Situacija u Afganistanu postala je ključni izazov za sigurnost naše regije.”

Prema riječima tadžikistanskog čelnika, Afganistan je na rubu humanitarne katastrofe. “Prema Svjetskom programu za hranu UN-a, više od 90% afganistanskog stanovništva na rubu je gladi. Zato bi naše zemlje trebale biti opreznije u pristupu situaciji u Afganistanu, jer više nije u pitanju regionalni, već globalni problem”, rekao je.

Također, ukazao je na rizike daljnje oružane eskalacije u susjednom Afganistanu. “Očigledno, nasilno preuzimanje u Afganistanu ne može jamčiti mir i stabilnost u toj zemlji, što neke zemlje očekuju. Afganistan bi se mogao suočiti s daljnjom eskalacijom domaćeg oružanog sukoba i sukobom između različitih skupina te etničkih i političkih snaga, što može dovesti do dugotrajnog rata. Imajući u vidu da su većina država članica SCO-a i ODKB-a blizu Afganistana, izazovi i prijetnje koji dolaze s njegova teritorija trebali bi biti tema naših sastanaka”, naglasio je.

Komentari

komentar





You may also like