Predsjednik Tunisa smijenio premijera i vladu: državni udar ili odgovorno vođenje?

Takozvano Arapsko proljeće punilo je naslovnice prije jednog desetljeća uz sretne natpise o tome kako je arapskim narodima dosta autokracije i kako žele demokraciju. Pokret koji je doveo do smjena vlada u više zemalja ili prouzročio oružane sukobe koji i danas traju krenuo je upravo u Tunisu.

No, Tunis, barem kako danas izgleda, nije reprezentativna priča o uspjehu Arapskog proljeća. Od revolucije 2011., Tunis je promijenio devet vlada. Nezaposlenost, ekonomska kriza, politička nestabilnost, sukob između islamskih i sekularnih struja, visok broj smrti od novog virusa, ali i nezadovoljstvo s mjerama; sve su to razlozi zbog koji je nezadovoljna masa izašla na ulice jučer diljem države.

Većina prosvjednika iskazuje podršku predsjedniku Kais Saiediju, a ogorčeni su strankom Ennahda koja je iznjedrila revoluciju i premijerom iz te stranke Hichem Mechichijem. Dio prosvjednika je nezadovoljan njihovim upravljanjem pandemijom, dio je nezadovoljan zbog korupcije, a dio zbog  svjetonazora ove stranke koja jest muslimanska, ali ipak je donekle umjerena. Dio smatra da nije dovoljno sekularna, a dio da ne promiču dovoljno šerijatske zakone. Naime, velik kamen spoticanja u formiranju vlada i koalicija su bila pitanja kao što su prava žena ili kako urediti pravosudni sustav.

Ustav iz 2014., je podijelio vlast između predsjednika, parlamenta i premijera. Sadašnji predsjednik Kais Saied bio je saveznik sada već bivšeg premijera Hichem Mechichija, ali su u sukobima već godinu dana. Iako predsjednik upravlja vanjskom politikom i vojskom, članak 80. ustava mu daje pravo srušiti premijera i vladu te zamrznuti djelovanje parlamenta ukoliko procjeni da je zemlja u opasnosti. Takvu procjenu bi trebao donijeti sud koji nikada nije oformljen. Saied je iskoristio to pravo, smjenio premijera i vladu te zamrznuo parlament na 30 dana. Iz najveće stranke Ennahda ne priznaju smjenu premijera i vlade te optužuju predsjednika za državni udar. S druge strane, prosvjednici su se sukobili s policijom, a u više gradova su upali u sjedišta stranke Ennahde i zapalili inventar, prenose BBC i Al Jazeera.

“Upozorio bih svakoga tko misli pribjeći oružju… tko god da ispuca metak, vojska će odgovoriti metcima.”- kazao je Saied prepoznajući mogućnost oružanih sukoba, a prenosi Reuters.

Za jedne je ovo početak diktature i državni udar. Za druge je ovo znak da je predsjednik odlučan te da misli na svoj narod.
Komentari

komentar

You may also like