Predstavlja li krah kriptovalute prijetnju financijskom sustavu?

U utorak je bitcoin nakratko pao ispod 30 000 dolara po prvi put u 10 mjeseci, dok su kriptovalute ukupno izgubile gotovo 800 milijardi dolara na tržišnoj vrijednosti u posljednjih mjesec dana, prema podacima stranice CoinMarketCap. U isto vrijeme, ulagači su zabrinuti zbog pooštravanja monetarne politike, izvještava Reuters.

U usporedbi s posljednjim ciklusom pooštravanja FED-a (Sustav federalnih rezervi – privatna institucija ovlaštena za regulaciju i kontrolu financijskih i monetarnih institucija i tržišta u SAD-u op.a.) koji je započeo 2016. godine, kripto je mnogo veće tržište, što izaziva zabrinutost u vezi s njegovom međupovezanošću s ostatkom financijskog sustava.

Koliko je veliko tržište kriptovaluta?

U studenom je najpopularnija kriptovaluta, bitcoin, dosegla rekord od više od 68 000 dolara, čime je vrijednost tržišta kriptovaluta porasla na 3 bilijuna dolara, prema CoinGecko. Ta je brojka u utorak iznosila 1,51 bilijun dolara. Bitcoin čini gotovo 600 milijardi dolara te vrijednosti, a slijedi ethereum, s tržišnom kapitalizacijom od 285 milijardi dolara.

Iako su kriptovalute imale eksplozivan rast, tržište je još uvijek relativno malo. Tržišta dionica u SAD-u, na primjer, vrijede 49 bilijuna dolara, dok je Udruga za industriju vrijednosnih papira i financijska tržišta utvrdila neotplaćenu vrijednost američkih tržišta s fiksnim dohotkom na 52,9 bilijuna dolara do kraja 2021. godine.

Tko je vlasnik i tko trguje kriptovalutama?





Kriptovaluta je započela kao maloprodajni fenomen, ali institucionalni interes burzi, tvrtki, banaka, hedge fondova i investicijskih fondova brzo raste.

Iako je teško doći do podataka o udjelu maloprodajnih naspram institucionalnih ulagača na tržištu kriptovaluta, Coinbase, najveća svjetska burza kriptovaluta, kaže da su institucionalni i maloprodajni ulagači u četvrtom tromjesečju imali oko 50% imovine na njihovoj platformi. Institucionalni klijenti trgovali su 1,14 bilijuna dolara kriptovalutama 2021. godine, što je golemo povećanje sa samo 120 milijardi dolara u 2020. godini, navodi Coinbase.

Većinu bitcoina i ethereuma u optjecaju drži nekolicina odabranih. Listopadsko izvješće Nacionalnog ureda za ekonomska istraživanja (NBER) pokazalo je da 10 000 ulagača u bitcoin, kako pojedinaca tako i entiteta, kontrolira otprilike jednu trećinu tržišta bitcoina, a 1 000 ulagača posjeduje oko 3 milijuna bitcoin tokena (trenutno postoji oko 19 milijuna op.a.). Prema istraživanju Sveučilišta u Chicagu, otprilike 14% Amerikanaca uložilo je u digitalnu imovinu od 2021. godine.





Bi li krah kriptovaluta mogao naštetiti finacijskom sustavu?

Iako je ukupno kripto tržište relativno malo, Federalne rezerve SAD-a, Ministarstvo financija i Međunarodni odbor za financijsku stabilnost označili su stabilne coine (stablecoin) – digitalne tokene vezane uz vrijednost tradicionalne imovine – kao potencijalnu prijetnju financijskoj stabilnosti. Stablecoini se uglavnom koriste za olakšavanje trgovanja drugom digitalnom imovinom. Oni su potkrijepljeni imovinom koja može izgubiti vrijednost ili postati nelikvidna u vremenima tržišnog stresa, dok su pravila i objave koje okružuju tu imovinu i prava ulagača na otkup nejasne.

Ovakvo bi stanje moglo učiniti stabilne coine osjetljivima na gubitak povjerenja ulagača, osobito u vrijeme stresa na tržištu, rekli su regulatori. To se dogodilo u ponedjeljak, kada je TerraUSD, glavni stabilni coin, probio svoj omjer 1:1 naspram dolara i pao na samo 0,67 dolara, prema CoinGecko. Taj je potez dijelom pridonio padu bitcoina. Iako TerraUSD održava svoju vezu s dolarom kroz algoritam, uporaba stabilnih coina koji održavaju rezerve u imovini poput gotovine ili komercijalnih zapisa mogla bi se preliti u tradicionalni financijski sustav, uzrokujući stres u tim temeljnim klasama imovine, kažu regulatori.

S obzirom na to da je sve više bogatstva tvrtki vezano uz uspješnost kripto imovine te je sve više tradicionalnih financijskih institucija koje se bave ovom klasom imovine, pojavljuju se i drugi rizici, kažu regulatori. U ožujku je, na primjer, vršitelj dužnosti kontrolora valute upozorio da bi banke mogle biti zahvaćene kripto derivatima (sekundarni ugovori ili financijski alati koji svoju vrijednost izvode iz primarne temeljne imovine. U ovom slučaju, primarna imovina bila bi kriptovaluta op.a.) i nezaštićenim kripto izloženostima, s obzirom na to da rade s malo povijesnih podataka o cijenama. Ipak, sveukupno su regulatori podijeljeni oko veličine prijetnje koju krah kriptovaluta predstavlja za financijski sustav i širu ekonomiju.

Komentari

komentar

You may also like